zanimljivosti

Берба кукуруза шећерца

17. 03. 2025. | zanimljivosti

У већини европских земаља кукуруз шећерац почиње да се шири тек после 1960. године и за врло кратко време постаје врло омиљено поврће.Највише се производи у Шпанији, Италији, Француској и суседној Мађарској.

Opširnije

KUKURUZNA SVILA

17. 03. 2025. | zanimljivosti

Kukuruzna svila ima vrlo složen hemijski sastav. Sadrži sitosterole, stigmasterole, masne kiseline, eterična ulja, saponine, glikozide, vitamine (naročito C i K) i druge susptance. U narodu se veruje da ima lekovita svojstva, pa se koristi za lečenje niza bolesti.

Opširnije

Kalemljenje i kvalitet parike

11. 03. 2025. | zanimljivosti

Kalemljenje i kvalitet paprike

Opširnije

KALEMLJENJE POVRĆA

06. 03. 2025. | zanimljivosti

Kalemljenje je postupak spajanja dva biljna dela (podloge i plemke) istih ili različitih biljnih vrsta, putem regeneracije tkiva, u kojem dobijena kombinacija biljnih delova ostvaruje fizičko jedinstvo i raste kao jedna biljka.

Opširnije

Mikrokalemljenje

25. 02. 2025. | zanimljivosti

Mnogo je činilaca (postupci tokom kalemljenja, položaj kalemljenja, tip plemke, dužina plemke i sl.) koji utiču na uspeh u kalemljenju. Jedan od najvažnijih činilaca je starost biljčica koje se kaleme. Da bi se prevazišla pojava nekompatibilnosti u mikrokalemljenju između različitih vrsta prva iskustva u procesu mikrokalemljenja se sreću u kalemljenju paradajza i plavog patlidžana. Starost biljčice jako utiče na uspeh u mikrokalemljenju, i uopšteno se može reći, da starije biljke paradajza na primer, doprinose slabijem uspehu kalemljenja.

Opširnije

Fiziološki razlozi za primenu kalemljenja povrća

25. 02. 2025. | zanimljivosti

Jedan od problema u proizvodnji povrća na otvorenom polju i zaštićenom prostoru je što se ta proizvodnja po pravilu vrši na istom mestu bez adekvatnog plodoreda tj.povrće se gaji u monokulturi. Vremenom, to dovodi do intenziviranja zemljišnih patogena iz roda Fusarium sp., Vericillium sp., Rhizoctonia sp., Pythium sp., Phytophtora sp., Sclerotinia sp., koji mogu u potpunosti da unište proizvodnju. Skupi i nedovoljno efikasni hemijski preparati za dezifenkciju zemljišta, a pre svega povećana potražnja za zdrastveno bezbednom hranom kao i za povrćem proizvedenim po principima organske proizvodnje, doveli su do potrebe za...

Opširnije

Proso (Panicum miliaceum L.)

24. 09. 2024. | zanimljivosti

Cela biljka prosa može da se koristi za ishranu stoke u zelenom stanju, ali i sušena kao seno. Zrno biljke se koristi u industriji za proizvodnju alkohola i pića kao i u ishrani ljudi. Masa 1000 zrna teži 4 do 8 grama, a hektolitarska težina iznosi 70 do 75kg. Prosečna temperatura tokom vegetacije mora biti iznad 15 oC. Optimalna temperatura za klijanje iznosi oko 33 oC. Proso je biljka koja zahteva puno svetlosti, ne podnosi zasenjivanje. Najbolje uspeva na dubljim, plodnim i strukturnim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije. Proso je dobar predusev za većinu drugih ratarskih kultura. Setva se obavlja...

Opširnije

Origano (Origanum vulgare L.)

24. 09. 2024. | zanimljivosti

Origano (Origanum vulgare L.) je višegodišnja, zeljasta biljka koja voli topla podnevlja. Veoma je cenjena kao začin u kulinarstvu i mesnoj industriji, a poznato je i njegovo blagotvorno delovanje na tegobe sistema za varanje. Uspeva na svim tipovima zemljišta. Najbolji rezultat ipak postiže na plodnim, dubokim i rastresitim zemljištima. Kao predusev najpovoljnije su kulture koje zemljište ostavljaju rastresitim. Najčešće se u godini može postići do dva otkosa, a uslovima navodnjavanja čak i tri. Otkos se obavlja na visini na kojoj se nalaze zdravi i zeleni listovi, a najniže od 4 do 5 cm iznad zemlje.  Može se...

Opširnije

Neven (Calendula officinalis L.)

24. 09. 2024. | zanimljivosti

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja zeljasta biljka. Ima duboki vretenasti koren. Stablo je visoko 40 do 70cm sa kratkim internodijama, u donjem delu jako razgranato. Neven je toploljubiva biljka. Pogoduju mu sunčani položaji i dobro podnosi sušu. Seje se rano u proleće, početkom marta, na razmak između redova 40 do 50cm, na dubini od 2 do 3 cm, uz upotrebu 5 do 6 kg/ha semena. Bere se cvet sukcesivno, svaki drugi do treći dan, a može se početi sa berbom već krajem maja. Obrane cvasti će sačuvati boju i kvalitet samo ako  se nakon branja odmah osuše. Pogodan je za proizvodnju na manjim površinama i okućnicama. Koristi...

Opširnije

Uljana tikva (Cucurbita pepo L.)

24. 09. 2024. | zanimljivosti

Uljana tikva je plemenita varijanta stočne tikve. Na osnovu semena razlikuju se uljana tikva-golica koja je bez semenjače, i uljana tikva sa ljuskom čije su semenke pokrivene čvrstom, belom ljuskom. Najvažniji sastojci semena uljane tikve su ulje, belančevine i vitamini, pre svega vitamin E. Najviše se gaji radi semena koji sadrži i do 50% veoma kvalitetnog ulja. Zbog niske tačke ključanja, tikvino ulje nije pogodno za prženje, već nalazi primenu kao salatno ulje, zbog lekovitosti se primenjuje u farmaciji. Lekovistost ulja ispoljava se u ublaženim tegobama kod oboljenja prostate. Vrlo je korisno i meso ploda koje je kvalitetna,...

Opširnije

  123 » >>