zanimljivosti

Sadržaj kapsaicina u paprici

31. 05. 2021.

Tipična osobina paprike je ljutina i može se smatrati jednom od njenih najznačajnijih osobina. Ljutina paprike je poželjna u mnogim jelima. U većini delova sveta ljutina povećava prihvatljivost bezukusnih osnovnih namirnica. Pored novih medicinskih primena, pokušano je sa repelentima, da bi se miš odvratio od glodanja podzemnih električnih kablova ili vevrice sprečile da jedu ptičje seme

Опширније

Poreklo paprike (Capsicum annum L.)

31. 05. 2021.

Paprika (Capsicum annum L.) u našoj zemlji ima veliki poljopriredni značaj. Spada u grupu najznačajnijih povrtarskih kultura i  ima visoku hranljivu i biološku vrednost. Može se korisiti na različite načine. Ime paprika potiče od grčke reči peperi i latinske reči piper što znači crni biber. Kada je počelo gajenje paprike smatralo se da je to zamena za biber, pre svega zbog ljutine.

Опширније

Kamut (korason) pšenica (Triticum turanicum L.)

23. 04. 2021.

Pored spelte i pšenice koja se gaji u organskoj proizvodnji i za koju je dokazano da je lekovita, još jedna stara vrsta pšenice se širi na zapadu, a to je kamut – Triticum turanicum, ili staroegipatska, Tutankamova pšenica.

Опширније

Klimatske prilike na području grada Sombora

23. 04. 2021.

Srednja mesečna temperatura vazduha u Somboru u periodu 1951. do 2000. godine iznosila je 10,6 ºC, dok je u periodu od 2001. do 2016. godine prosečna mesečna temperatura iznosila 11,9 ºC, što predstavlja razliku za 1,3 ºC.

Опширније

Aromatičan začin i lekovita biljka

23. 03. 2021.

Mirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja biljka. Koren je slab, tanak, vretenast, beličaste boje. Stablo je visoko do 120 centimetara, uspravno, razgranato, sa uzdužnim žlebovima. Listovi su perasto podeljeni i različitog oblika.

Опширније

Rabarbara (Rheum rhaponticum L.)

22. 03. 2021.

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina.  Rabarbara je biljka umerene, više prohladne klime vrlo velike otpornosti na niske temperature u stanju mirovanja.

Опширније

Kukuruz šećerac (Zea mays var.sacharata, L.)

22. 03. 2021.

U većini evropskih zemalja kukuruz šećerac počinje da se širi tek posle 1960. godine i za vrlo kratko vreme postaje vrlo omiljeno povrće. Najviše se proizvodi u Španiji, Italiji, Francuskoj i Mađarskoj.

Опширније

Špargla (Asparagus officinalis L.)

19. 03. 2021.

Kod špargle se za ishranu koriste mladi, sočni nežni izdanci, bele, zelene ili ljubičaste boje. Izdanci imaju prijatan ukus a koriste se u ishrani u vidu variva,salata uspešno se marinira, zamrzava i dehidrira.

Опширније
  12 » >>