zanimljivosti

Aromatičan začin i lekovita biljka

23. 03. 2021.

Mirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja biljka. Koren je slab, tanak, vretenast, beličaste boje. Stablo je visoko do 120 centimetara, uspravno, razgranato, sa uzdužnim žlebovima. Listovi su perasto podeljeni i različitog oblika.

Опширније

Rabarbara (Rheum rhaponticum L.)

22. 03. 2021.

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina.  Rabarbara je biljka umerene, više prohladne klime vrlo velike otpornosti na niske temperature u stanju mirovanja.

Опширније

Kukuruz šećerac (Zea mays var.sacharata, L.)

22. 03. 2021.

U većini evropskih zemalja kukuruz šećerac počinje da se širi tek posle 1960. godine i za vrlo kratko vreme postaje vrlo omiljeno povrće. Najviše se proizvodi u Španiji, Italiji, Francuskoj i Mađarskoj.

Опширније

Špargla (Asparagus officinalis L.)

19. 03. 2021.

Kod špargle se za ishranu koriste mladi, sočni nežni izdanci, bele, zelene ili ljubičaste boje. Izdanci imaju prijatan ukus a koriste se u ishrani u vidu variva,salata uspešno se marinira, zamrzava i dehidrira.

Опширније

Lizijantus (Eustoma grndiflorum)

10. 03. 2021.

Lizijantus (Estoma) biljka koja je zbog svog izgleda opravdano nazvana lažna ruža, pripada porodici cveća Gentianaceae. Pogodna za gajenje u većini klimatskih zona, najbolje uspeva u područijima blagog leta. Vodi poreko iz SAD-a, Kariba i Meksika.

Опширније
  1