aktivnosti

Dani polja 11.06.2024 u PSS Sombor

14. 06. 2024. | aktivnosti

PSS Sombor je 11.06.2024.godine organizovala  Dan polja za proizvođače, ali i selekcionere iz Srbije. Ovom prilikom prikazani su ogledi uljane repice, povrća, strnih žita, krmnog bilja i kukuruza.

Opširnije

Prikupljanje ambalažnoh otpada pesticida - Rastina, Gakovo, Stanišić, Riđica i Svetozar Miletić

28. 05. 2024. | aktivnosti

PSS Sombor je započela akciju prikupljanja ambalažnog otpada pesticida na teritoriji grada Sombora u saradnji sa lokalnom upravom Grada Sombora, mesnim zajednicama i udruženje SECPA.

Opširnije

UČEŠĆE PSS SOMBOR NA XXII NAUČNO-STRUČNOM SKUPU „SAVREMENA PROIZVODNJA POVRĆA“

13. 02. 2023. | aktivnosti

XXII Naučno-stručni skup „Savremena proizvodnja povrća“ održao se u subotu 11.02.2023. godine u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu. Organizatori stručnog skupa bili su: Vojvođansko društvo povrtara, Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i Kongresni centar „Master“ novosadskog sajma.

Opširnije

Godišnji izveštaj o atestiranim količinama semena i sadnog materijala u sezoni 2021/2022. godine

13. 02. 2023. | aktivnosti

Godišnji izveštaj o atestiranim količinama semena i sadnog materijala u sezoni 2021/2022. godine. Izvod je iz baze podataka koju vodi „PSS Sombor“ d.o.o., Sombor u sklopu sertifikacije semena i sadnog materijala na teritoriji Republike Srbije. Podaci su prikazani zbirno, posebno po dorađivačima i uvoznicima kao i po sortama i hibridima.

Opširnije

Uručeni Ugovori za SCAP projekat na teritoriji opština Sombor, Apatin i Odžaci

25. 11. 2022. | aktivnosti

Dana 24.11.2022.godine u PSS Sombor je upriličeno svečano potpisivanje i uručenje Ugovora za SCAP projekte koji su odobreni za poljoprivredne proizvođače - stočare, sa teritorije opština Sombor, Apatin i Odžaci.

Opširnije

Stručna praksa "Summer school digital plant breeding"

29. 10. 2022. | aktivnosti

U periodu od 24.-30. jula 2022.godine u Tullnu, Austrija,  Nataša Prodanović, zaposlena u PSS Sombor, kao student master studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, aktivno i uspešno  je učestvovala tokom 6 dana letnje škole koja je održana  u organizaciji BOKU-University of Resources and Life Science, Vienna i Euroleague for Life Science (ELLS). Kurs je održan na engleskom jeziku pod nazivom „Summer school digital plant breeding“ a sam program se sastojao od predavanja, seminara, prezentacija, ekskurzije, praktičnih vežbi.  Učesnici su morali da dokažu svoje znanje i razumevanje teme: pisanjem sažetka...

Opširnije

Prihrana stnih žita i značaj analize zemljišta N min metodomPrihrana pšenice je veoma važna mera nege koju je neophodno uraditi na vreme. Optimalno vreme za prihranu pšenice je obično druga polovina februara a pre donošenja odluke o pravom trenutku za obav

17. 03. 2022. | aktivnosti

Prihrana pšenice je veoma važna mera nege koju je neophodno uraditi na vreme. Optimalno vreme za prihranu pšenice je obično druga polovina februara a pre donošenja odluke o pravom trenutku za obavljanje ovog posla neophodno je sagledati vremenske uslove, kondiciju useva i rezultate analize zemljišta. Imajući u vidu da je azot nosilac prinosa i da se njegov nedostatak u vreme bokorenja i intenzivnog porasta u velikoj meri negativno odražava na prinos, prihrani azotom treba posvetiti posebnu pažnju. Ako se ovome doda i drastičan porast cene đubriva nesumljiva je važnost određivanja tačne količine potrebnog azota za prihranu radi...

Opširnije

Optimalne temperature u plastenicima

17. 03. 2022. | aktivnosti

Vreme setve i ekonomičnost gajenja u mnogome zavisi od potreba biljaka za toplotom. Toplotni uslovi u zaštićenom prostoru utiču na intenzitet porasta, ranostasnost, prinos, kvalitet povrća kao i na izbor vrsta koje se mogu gajiti. Prema zahtevima za toplotom vazduha povrće se deli na grupu toploljubivih vrsta (paprika, paradajz, krastavac, lubenica, pasulj, tikva i dr) za čiji je porast optimalna temperatura od 22 do 250C, zatim na grupu sa srednjim zahtevima za toplotom (crni i beli luk, praziluk, mrkva, peršun, cvekla, celer, grašak, spanać, salata) sa optimalnom temperaturom za rast 16-190C i na grupu sa manjim...

Opširnije

Grad Sombr uručio zahvalnicu PSS Sombor

18. 02. 2021. | aktivnosti

17.februar je Dan Grada Sombora. Na taj dan Grad Sombor svake godine upriliči prigodnu proslavu na kojoj uruči zahvalnice institucijama i pojedincima čiji je rad u prethodnom periodu prepoznati kao izuzetno važan.

Opširnije
  1