novosti

Proizvodnja spanaća u plastenicima

24. 09. 2021. | novosti

Proizvodnja povrća moguća je tokom cele godine i proizvođači na istoj površini uz dobar plan i plodored mogu imati najmanje dve čak i tri proizvodnje tokom godine. Uspešna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodima koji će zadovoljiti potrošače povrća je osnovni cilj svakog proizvođača. Za uspeh u proizvodnji povrća neophodno je poznavanje tehnologije proizvodnje određene vrste i pravilna primena svih agrotehničkih mera. U proizvodnji povrća veliki značaj ima i plodored zbog suzbijanja bolesti i štetočina. Plodoredom se smanjuju troškovi zaštite, odnosno troškovi proizvodnje. U septembru mesecu proizvodnja...

Opširnije

Setva uljane repice

13. 09. 2021. | novosti

U našim uslovima optimalni rok setve uljane repice je od 1. do 20. septembra.  Kvalitetom i vremenom setve se u velikoj meri određuje kasniji razvoj biljke zbog čega je setva uljane repice izuzetno važna agrotehnička mera. Vremenom setve podešavamo stepen razvijenosti biljke u kojem će najbolje prezimeti. Ukoliko je prerana setva razvija se prebujan usev, biljke izdužuju stabljike tokom jeseni i kao takve bivaju neotporne na zimske uslove. Prekasnom setvom biljke ulaze u zimu nedovoljno razvijene sa malo rezervnih materija u korenu i stablu, pa lakše izmrzavaju.

Opširnije

Održan Dan polja jesenjih kultura

10. 09. 2021. | novosti

Dana 02.09.2021 god PSS „Sombor“ je organizovala tradicionalnu manifestaciju „Dan polja jesenjih kultura“.

Opširnije

Početak žetve u regionu Sombora

10. 09. 2021. | novosti

Početak je jeseni i na području opština Sombor , Apatin i Odžaci započeti su žetveni radovi. U odnosu na prethodne godine žetva suncokreta je nešto kasnija. Razlog tome je hladno proleće kada su na već zasejanim površinama usevi sporo nicali, ili su poljoprovredni proizvođači odložili setvu okopavina za kraj aprila. Drugi razlog je taj što su u julu i delom u avgustu pale kiše koje su produžile vegetaciju. 

Opširnije

PSS Sombor učestvovala u “Dodela diplome “dr Đorđe Radić rodonačelnik savremene poljoprivrede u Srbiji”

21. 07. 2021. | novosti

Diplome su uručene u okviru manifestacije „Smotra lepote života na selu“ – Prva brazda - Novo Selo 2021. u subotu 17. jula. Manifestacija je održana pod okriljem SANU, Poljoprivrednih fakulteta i instituta, Instututa za primenu nauke u poljoprivredi i Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije. AKtivno učešće uzela je i PSS Sombor.

Opširnije

Održan Dan polja trešnje

11. 06. 2021. | novosti

Dana 10.06.2021. godine PSS Sombor u saradnji sa ZZ Agrodunav Karavukovo je organizovala Dan polja trešnje kom se odazvalo preko 60 učesnika.

Opširnije

Дан поља трешње

07. 06. 2021. | novosti

Пољопривредна стучна служба Сомбор ОРГАНИЗУЈЕ

Opširnije

Setva suncokreta

13. 04. 2021. | novosti

Suncokret je biljka širokog plodoreda. To znači da se na površinama gde je gajen ne bi trebao sejati narednih 7 godina zbog bolesti i štetočina i posebno volovoda. Nakon uljanih kultura kao što su soja ili uljana repica (u poslednje vreme sve aktuelnija i raširenija) suncokret ne bi trebalo sejati 4 godine. U drugom pogledu suncokret nije preterano zahtevan prema predusevu tako da i strnine i okopavine dolaze u obzir.

Opširnije

Конкурс за доделу подстицајних средстава за побољшање сточарске производње на пољопривредним газдинствима и економске активности у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду млека и меса на газдинствима у АП Војводини у 2021. год

02. 04. 2021. | novosti

Конкурс за доделу подстицајних средстава за побољшање сточарске производње на пољопривредним газдинствима и економске активности у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду млека и меса на газдинствима у АП Војводини у 2021. години

Opširnije
  123 » >>