zanimljivosti

Azotofiksacija kod lucerke

23. 01. 2023. | zanimljivosti

Leguminozne biljke i bakterije iz rodova Rhizobium i Bradyrhizobium žive u specifičnoj simbiotskoj zajednici u kojoj se vezuje 25-400 kg N/ha godišnje. Proces stvaranja simbiotskih odnosa ostvaruje se u nekoliko faza: umnožavanje kvržičnih bakterija u rizosferi biljke, pripajanje na koren i ulazak kroz korenove dlačice u ćelije parenhima. Na delovima korena, gde se umnožavanju bakterije, formiraju vidljive tvorevine nazvane nodule ili kvržice. U vakuolama biljnih ćelija bakterije se umnožavaju i menjaju oblik iz štapićastog u nepravilan (bakteroidi) i u tom obliku najaktivnije vezuje azot.

Opširnije

УЛОГА БАКРА У БИЉКАМА

20. 01. 2023. | zanimljivosti

Бакар се убраја у елементе чија је основна улога у промету материја биљака претжено каталитичка. Биљке захтевају бакар као есенцијални микроелемент за нормалан раст и развој јер када овај јон није доступан, биљке развијају специфичне симптоме недостатка, од којих већина утиче на младе листове и репродуктивне органе.

Opširnije

Uloga hlora u zaštiti povrtarskih kultura

16. 01. 2023. | zanimljivosti

Činjenica da je hlor neophodan za više biljke je shvaćena relativno kasno. Iako se ubraja u mikroelemente, koncentracija hlora u nekim povrtarskim vrstama može da se približi koncentracijama makroelemenata.

Opširnije

Klimatske promene i uticaj na poljoprivredu

26. 12. 2022. | zanimljivosti

Prema Svetskoj meteorološkoj organizaciji globalne promene nastaju kao posledica delovanja klimatskih promena, koje se direktno ili indirektno prepisuju ljudskim aktivnostima, a koje menjaju sastav atmosfere i koje se za razliku od klimatskih varijabilnosti, beleže tokom dužeg vremenskog perioda.

Opširnije

Amarant – zaboravljena žitarica

26. 12. 2022. | zanimljivosti

Amaratant je žitarica za nekoga nepoznata ili zaboravljena, ali ono što je činjenica je da privlači pažnju svojim ružičastim cvetom, a možda još više, svojim hranljivim vrednostima.

Opširnije

Šafran (Crocus sativus L.)

23. 11. 2022. | zanimljivosti

Reč Šafran je nastala od persijskih reči „Za-Faran“ što u prevodu znači „Budi žut“. Naučni naziv šafrana je Crocus sativus. Biljka poseduje lukovicu, cvetovi su zvonoliki i imaju šest latica, tri žuta prašnika koji budu u svim bojama.

Opširnije

Naut ili leblebija ( Cicer arietinum L. )

23. 11. 2022. | zanimljivosti

Naut je jednogodišnja zeljasta biljka. Koren joj je vretenast i razgranat dopire do 1m dubine, a 40 do 50% ukupne mase korena nalazi se dublje od 20cm zemljišta, što mu omogućuje dobro snabdevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva zemljišta. Stabljika pri kraju vegetacije odrveni, a može biti visoka do 80cm. Listovi su neparno perasti, sa 13 do 17 liski, a grančice i mahune su prekrivene sitnim dlačicama. Cvetovi su leptirasti, sitni: bele, ružičaste, ređe plavičaste boje.  Seme leblebije nalazi se u kratkoj, dlakavoj mahuni, koja najčešće sadrži jednu do dve semenke.

Opširnije

Lekovita svojstva pasulja i boranije

16. 11. 2022. | zanimljivosti

Od sve hrane biljnog porekla variva leguminoza su najbogatije proteinima. Zato izvanredno dopunjavaju žitarice u vegetarijanskoj ishrani. Stare civilizacije su to dobro znale i koristile su variva u svakodnevnoj ishrani. Savremene zapadne civilizacije su ih zanemarile. Uz savremeni način života, stresan i sa nedovoljno kretanja, nepravila ishrana je uzrok mnogih bolesti koje nas pogađaju.

Opširnije

Žalfija (Salvia officinalis L.)

29. 10. 2022. | zanimljivosti

Žalfija (Salvia officinalis L.) je višegodišnja biljka koji naraste od 50 do 80 centimetara visine. Ima dubok i razgranat korenov sistem. Žalfija je jedna od najstarijih u medicini korišćenih biljaka. Koristi se list i eterično ulje.

Opširnije

Borač (Borago officinalis L.)

29. 10. 2022. | zanimljivosti

Borač (Borago officinalis L.) je jednogodišnja sočna biljka obrasla čekinjavim dlakama. Naraste 30 do 60 cm visoko. Stabljika joj je usparavna, debela, sočna, šuplja i razgranata, otvorenozelene boje.

Opširnije
  123 » >>