savetodavstvo i prilozi

Komercijalni kvalitet kukuruza

26. 09. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Kukuruz je  jedna od vodećih biljnih vrsta u setvenoj strukturi u našoj zemlji. Kada se vrši njegova isporuka, kukuruz mora da bude zdrav, rešetan, određene boje, veštački ili prirodno sušen i u zrnu. Pod standardnim kvalitetom kukuruza, koji se obračunava u prometu smatra se onaj koji sadrži:  

Opširnije

NAJVAŽNIJE BOLESTI I INSEKTI NA KLIPU KUKURUZA

21. 09. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Najvažnije aktuelne štetočine koje se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji i svojim oštećenjima doprinose pojavi gljiva koje proizvode mikotoksine opasne za zdravlje ljudi i životinja su:

Opširnije

SUZBIJANJE VOLOVODA U USEVU SUNCOKRETU

21. 09. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Suncokret je ratarska biljka koja nema velike zahteve jer dobro iskorištava vodu i hranjive materije iz dubljih slojeva zemljišta.  Pri tom, tolerantan je na sušu, a postiže i stabilne i relativno visoke prinose.  Proizvodnja suncokreta je i profitabilna jer je potreban mali utrošak semena, proizvodnja je potpuno mehanizovana, a pri tom se odlikuje i velikom tržišnošću. 

Opširnije

KROMPIROV MOLJAC (Phthorimaea operculella)

21. 09. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Na području delovanja RC Sombor  usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje nalaze u različitim fazama razvoja -od faze vađenja krtola do različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke.

Opširnije

Svečanost povodom završetka Projekta "Nabavka opreme za testiranje biljnih sorti"

15. 08. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Dana 08.07.2022. godine PSS Sombor je organizovala svečanost povodom završetka Projekta “Nabavka opreme za testiranje biljnih sorti” koji su zajedno izveli Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije i PSS Sombor, a donaciju za Projekat je dala Evropska unija.

Opširnije

Berba i čuvanje povrća

15. 08. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Značaj povrća u ishrani i ekonomičnost u proizvodnji zahteva intezivnu i kvalitetnu proizvodnju ali i organizovano čuvanje povrća . Za uspešan proces čuvanja povrća od posebnog značaja je pravovremena berba. Berba mora da se obavlja u jutarnjim ili večernjim časovima. Plodovi moraju biti suvi, higijena berbe mora biti na visokom nivou, gajbice i ambalaža moraju biti čiste i prilikom berbe ne smeju doći u dodir sa zemljom. Plodove prilikom berbe treba sačuvati od mehaničkih povreda a povređene i obolele plodove ne mešati sa zdravim. Berba povrća vrši se kada je produktivni deo koji se koristi za jelo( koren, glavica, list...

Opširnije

Analiza kontrole plodnosti zemljišta

31. 07. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Poznavanje zemljišta je osnov dobrog gazdovanja, jer što se iz zemljišta prinosom odnese mora se đubrivima vratiti. Visokih prinosa nema bez ulaganja. Kontrola zemljišta  počinje pravilnim uzorkovanjem jer ono predstavlja jednu od najznačajnijih mera u pravilnoj primeni đubriva tj. u sistemu kontrole plodnosti zemljišta i upotrebe đubriva.Od toga kako je uzet uzorak zemljišta, u velikoj meri zavisi pouzdanost rezultata analiza, pa otuda i ispravnost zaključaka i preporuka za đubrenje.Zemljište sadrži nejednake količine neophodnih elemenata  a i njihovo iskorišćavanje od strane...

Opširnije

Značaj bubamara u ekološkoj poljoprivredi

21. 07. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Pojavom lisnih vaši u prvi plan dolaze bubamare.

Opširnije

Alternaria (Alternaria solani) i plamenjača na paradajzu (Phytophtora infestans) 

21. 07. 2022. | savetodavstvo i prilozi

Alternaria vrste napadaju plodovito povrće, a posebno krompir,paradajz i plavi patlidžan

Opširnije

BELA LEPTIRASTA VAŠ I KUPUSNI MOLJAC NA KUPUSU

21. 07. 2022. | savetodavstvo i prilozi

BELA LEPTIRBela leptirasta vaš  ( Trialeurodes vaporariorum ) je polifagna štetočina koja se hrani brojnim gajenim i korovskim biljkama, a najveće štete pričinjava na kupusu, paradajzu, krastavcima, paprici, cveću.

Opširnije
  123 » >>