Sortiment povrtarske paprike

U našoj zemlji se gaje pored domaćih i odomaćenih sortnih populacija, nove sorte kako domaćeg, tako i inostranog porekla. Po prirodi nastanka, sorta može biti autohtona (lokalna) i selekcionisana. Sotiment paprike se može grupisati po njihovoj nameni, prema dužini vegetacije i morfološkim karakteristikama ploda.

Po nameni mogu biti sorte za svežu potrošnju i zelenu pijacu, kao i za industrijsku preradu i sorte za mlevenje, začinske paprike.

Prema dužini vegetacije sorte mogu biti rane, srednje rane i kasne. Na osnovi morfoloških karakterisitka ploda sorte mogu biti krupnoplode (paradajz-paprike, babure i duge paprike) i sitnoplode (šipke, feferoni i trešnjolike).

Svaka sorta se odlikuje spopstvenim biološkim i proizvodnim svojstvima kao i namenom. U Srbiji ima ukupno 18 domaćih i odomaćenih sortnih populacija i oko 60 novoselekcionisanih sorti, mada se ovaj broj svake godinje menja.

Sorte paradajz-paprike: Beli kalvil, Novosađanka, Zeleni rotund...

Sorte u tipu babure: Novosadska bela babura, Atina, Anita, Vranjska, Kalifornijsko čudo, Šorokšari, Palanačka babura, AL-12...

Sorte u tipu polubabure: Matica, Buketna 1, Mačvanka, Paraćinka...

Sorte dugih plodova paprike: Una, Amfora, Kurtovska kapija, Župska rana, Duga bela, Palanačka kapija, Kobra, Plamena, Romana...

Feferone: Feferona crvena, Feferona žuta, Karmen, Rumenka...

Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 29. 10. 2022. u kategoriji zanimljivosti