Zrno sirka je veoma hranljivo, sa više svarljivih proteina od zrna kukuruza. Koristi se u različite svrhe: ishrana ljudi, životinja, u industriji ( skrob, celuloza, šećerni sirup, alkohol... ).
Minimalna temperatura za klijanje semena iznosi 10 do 10 oC, a optimalna 30-35 oC. Stočni sirak može izdržati visoke temperature, do 45 oC. Ne podnosi niske temperature, ispod 15 oC slabije raste, a ispod 10 oC zaustavlja porast. Najbolje uspeva na plodnim, strukturnim i lakšim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije. Seje se na razmak od 50 do 60cm između redova, 8-10 cm u redu, pa se gustina skolpa kreće oko 200.000 do 260.000 biljaka/ha. Razmerno sazriva i ne osipa se. Zrno bi trebalo sušiti na 14% vlage i spremiti kao i zrno drugih žitarica.
Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 24. 09. 2024. u kategoriji zanimljivosti