Naut ili leblebija ( Cicer arietinum L. )

Naut je jednogodišnja zeljasta biljka. Koren joj je vretenast i razgranat dopire do 1m dubine, a 40 do 50% ukupne mase korena nalazi se dublje od 20cm zemljišta, što mu omogućuje dobro snabdevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva zemljišta. Stabljika pri kraju vegetacije odrveni, a može biti visoka do 80cm. Listovi su neparno perasti, sa 13 do 17 liski, a grančice i mahune su prekrivene sitnim dlačicama. Cvetovi su leptirasti, sitni: bele, ružičaste, ređe plavičaste boje.  Seme leblebije nalazi se u kratkoj, dlakavoj mahuni, koja najčešće sadrži jednu do dve semenke.

Boja semena može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Zrela mahuna ne puca, a prezrela otpada. Na jednoj biljci može biti do 100 mahuna.

Minimalna temperatura za nicanje je 5 do 6 0C, ali u takvim uslovima niče za oko 3 nedelje, dok pri temperaturi zemljišta od 8-100C stepeni niče za 10-15 dana, a najbrže nicanje je pri 250C.

Naut je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu. Najveća joj je potreba za vodom u vreme formiranja pupoljaka i u cvetanju. Uspeva gotovo na svakom zemljištu i podnosi blago zaslanjena zemljišta sa većom vrednošću pH.

Ova biljka vrlo je značajna u ishrani ljudi, jer je bogata belančevinama i mineralima, posebno fosfornim jedinjenjima. Sadrži znate količine provitamina A i vitamina B1. Ima nizak procenat celuloze, pa je lako svarljiva. Zrno se koristi za kuvana jela, pečeno i kao surogat kafa. Korisna je i kao koncentrovana hrana za stoku, pogotovo za mlečne krave, ovce, svinje i živinu.

Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 23. 11. 2022. u kategoriji zanimljivosti