Majčina dušica (Thymus serpyllum) je višegodišnji grm koja se vekovima upotrebljava kao lekovita i začinska biljka. Zeljasta biljka, sa puzavičastim stablom dužine 15 cm. Cveta tokom celog leta, kada se otvara mnoštvo belih i ružičastih cvetova. Listovi su blago oporog ukusa i bogate aroma i popularni su začini velikog broja jela širom sveta. Ova biljka je veoma zastupljena na našim prosotrima kao samonikla, ali se i plantažno gaji, uglavnom u Vojvodini i istočnoj Srbiji. Zahteva dosta svetlosti i toplote.
Majčina dušica sadrži 44,0% ugljenih hidrata, 24.3% celuloze, 6.8% proteina, 4.6% lipida i dr. U eterskom ulju ove biljke najviše je zastupljena komponenta alfa-pinen, kao i B-ocimen, 1.8-cineole, alfa-kadinol, kariofilenoksid i borneol. Pošto su lekoviti sastojci ove biljke vrlo nepostojna jedinjenja, sama berba i izdvajanje estarskog ulja se mora vršiti vrlo pažljivo. Razlog je ulje koje je smešteno u mikroskopskim sitnim bradavičastim žlezdovitim dlakama koje su tako lomljive da i najmanjim dodirom opadaju i iz njih se izliva i gubi mirisno ulje. U donjim delovima biljke koji su odrvenjeni i bez listova, nema lekovitih sastojaka. Berba se vrši oko podneva, biljke se ne sabijaju u vreće nego se pažljivo stavljaju u korpe i što pre se stavljaju na sušenje u tankom sloju na promaji u hladu.
Upotreba majčine dušice je značajna u narodnoj i naučnoj medicini, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Koristi se protiv upale bronhija, sekreta u plućima, reumatskih bolova i menstrualnih bolova, za bolje varenje i iskašljavanje. U kozmetičkoj industriji koristi se u pastama za zube i vodicama za ispiranje usta. Sveža biljka ili suva, kao i ceo ili samleven list, sastavni je deo raznih začinskih mešavina. Upotrebljava se u vidu čaja, kupki, ulja i sirupa.
Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 21. 09. 2021. u kategoriji zanimljivosti