Lekovita svojstva pasulja i boranije

Od sve hrane biljnog porekla variva leguminoza su najbogatije proteinima. Zato izvanredno dopunjavaju žitarice u vegetarijanskoj ishrani. Stare civilizacije su to dobro znale i koristile su variva u svakodnevnoj ishrani. Savremene zapadne civilizacije su ih zanemarile. Uz savremeni način života, stresan i sa nedovoljno kretanja, nepravila ishrana je uzrok mnogih bolesti koje nas pogađaju.

Sa zdrastvenog stanovišta pasulj, zrno i mahune  predstavljaju izuzetno vredne namirnice. Mogu da drže šećernu bolest pod kontrolom, pomažu pri otapanju i izdvajanju bubrežnog kamenca, smanjuju krvni pritisak, korisni su i protiv arteroskleroze.

Pasulj i boranija kroz ishranu unose dijetska vlakna. Konzumiranje namirnica bogatih nerastvorljivim i rastvorljivim dijetskim vlaknima mogu se postići mnogi pozitivni efekti u ljudskom organizmu. Ona snižavaju nivo holesterola u krvi, snižavaju i stabilizuju sećer u krvi, sprečavaju opstipaciju, preventivnu deluju na pojavu gojaznosti i kancerogenih oboljenja. Rastvorljiva dijetska vlakna pojačavaju izlučivanje holesterola iz organizma. Takođe utiču na smanjenje lunčenja insulina, što je značajno za regulisanje šećerne bolesti.  Nerastvorljiva dijetska vlakna ne fermentišu bakterije crevne flore. Celuloza i hemiceluloza, u crevima bubre, te vezujući vodu skraćuju vreme zadržavanja hrane u organima za varenje. Sprečavaju i apsorpciju holesterola.

Konzumiranjem 4-7 kg mahuna sedmično sadržaj šećera u krvi i urinu može da se smanji za 30 – 40 %. Najbolje je od suvih mahuna pasulja kuvati čaj i to u kombinaciji sa lišćem borovnice i tako održavati nivo šećera na zadovoljavajućem nivou. Upotreba čaja se preporučuje bubrežnim bolesnicima i onima koji imaju problema sa bešikom. Brašno od pasulja sadržano je u lekovima za lečenje ekcema, lišaja i bolesti kože. Upotrebljava se i u kozmetici.

Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 16. 11. 2022. u kategoriji zanimljivosti