Pored spelte i pšenice koja se gaji u organskoj proizvodnji i za koju je dokazano da je lekovita, još jedna stara vrsta pšenice se širi na zapadu, a to je kamut – Triticum turanicum, ili staroegipatska, Tutankamova pšenica. Klas kamuta je nešto manje zbijen nego klas obične pšenice, dugačak je i rastersit, ima crno osje te sadrži 25 – 30 zrna po klasu, koje je staklasto žućkaste boje i dva do tri puta veće od zrna obične pšenice te je na sredini zakrivljeno zbog čega ima prepoznatljiv oblik. Za razliku od obične pšenice, klas kada je zreo povija se prema dole. Postoje ozime i jare forme. Zrno je grbavo i dva puta duže od obične pšenice. Težina 1.000 zrna je 60 grama. Ima oko 30 % više belančevina, ulja i vitamina. Ima sladak ukus zbog većeg sadržaja šećera, zato ga nazivaju još i slatka pšenica. Prinosi kamut pšenice u ogledima na području zapadne Bačke u periodu od 2014 do 2018 iznosili su od 3,5 do 5,2 t/ha. Područja s hladnijim vremenskim uslovima su manje povoljna za proizvodnju kamuta, jer rizik od bolesti može biti veći. Kamut ima veću nutritivnu vrednost u odnosu na pšenicu. Sadrži u proseku oko 17 % proteina i 2,6 % lipida te više od 65 % aminokiselina. Takođe, sadrži više cinka, magnezijuma i vitamina E u odnosu na pšenicu. Ima visok nivo karotenoida koji su snažan antioksidans i verovatno odgovorni za karakterističnu boju brašna.
Kamut je vrlo vredna ratarska kultura jer se može gajiti bez đubriva i pesticida što ga čini pogodnom kulturom za oraganski način gajenja. Proizvodi od kamuta lako su svarljivi i uključuju integralno brašno, hleb, testenine, kolače, smrznute gotove proizvode. Proteini kamuta imaju čvrst gluten, pa testenina može biti zamrznuta i ponovo ugrejana bez gubitka čvrstine. Zbog većeg sadržaja masnoće i veće energetske vrednosti, odličan je za sportiste. Prema ispitivanjima IFAA-e 70 % populacije pokazuje manju osetljivost na kamut, te su ga zbog toga nazvali “pšenicom koju možete jesti” (Quinn, 1999). Kamut se može korstiti kao žitarica za doručak, u hlebu, kolačima, palačinkama, grickalicama i drugim pekarskim proizvodima. Prirodana čvrstina zrna se može dobro iskoristiti i u mnogim drugim ukusnim jelima.
Proizvod od brašna kamut pšenice
Autor: Danijela Žunić | Objavljeno: 23. 04. 2021. u kategoriji zanimljivosti