Težnja stočara za visokom proizvodnjom kod muznih krava je uvek prisutna. Da bi se želje ispunile stočar mora prvenstveno obratiti pažnju na njihovu telesnu kondiciju,dobro zdravlje, ishranu kao i redovnu reprodukciju. Ocena kondicije se ne ogleda u veličini krave, već na njihovu mršavost odnosno ugojenost. Ocena kondicije se zasniva na proceni rezerve telesnog loja u slabinskom, karličnom i repnom delu, a samo ocenjivanje se vrši pipanjem i posmatranjem. Da bi se ocenila telesna kondicija , mora postojati zajednički kriterijum za ocenjivača kako bi približili šta je pojam „debelo – mršavo“.
U skladu sa fazom laktacije, kao i u vreme zasušenosti, krava mora biti u određenoj fizičkoj kondiciji, odnosno u kondiciji u kojoj ostvaruje najbolje proizvodne rezultate, reproduktivne sposobnosti i zdravstveno stanje. Odstupanje od željene kondicije ukazuje nam na pojedine probleme u proizvodnji , te nam pomaže u otklanjanju određenih metaboličkih poremećaja.
Korekciju kondicije nije teško korigovati ako se ona na vreme uoči, te se pravovremeno pristupi korekciji kondicionog stanja krave. U slobodnom sistemu držanja prvi korak korekcije kondicije je pregrupisavanje krava po kondicionom stanju. Krave sa slabijom kondicijom, prebacuju se u grupe krava sa većom proizvodnjom mleka. Ovo se vrši iz razloga što iste dobijaju jaču hranu, dok krave koje su ugojene, prebacuju se u grupe (hranu) sa nižom proizvodnjom mleka kako bi sa slabijom hranom doterali njihovu kondiciju. U ekstremnim slučajevima sa gojaznim kravama koje imaju manje mleka, preporučuje se da se one zasuše, dok mršave krave nakon zasušenja hraniti pojačanom hranom narednih 10-14 dana. Ne preporučuje se kravama u zasušenju menjati kondiciju, sem kako je navedeno u ekstremnim slučajevima.
Način ishrane kao i raspored hranjenja dakako utiču na kondiciju krave. Ukoliko imamo automatske hranilice za koncentrat, ovaj problem se lakše rešava, dodelom ili ukudanjem dela koncentrovanog obroka, a slično je i sa kravama na vezu. U svakom slučaju individualnom podelom hrane lakše kontrolišemo kondiciju krave, od slobodnog držanja i ishrane.
Koliko puta često, dnevno treba hraniti kravu, koja pojedinačna hraniva, koliko, kojim redom, obročno ili miksom hraniti, ostaju otvorena pitanja, a odgovor je jednostavan – nema kompletnih rešenja već je to kompromis između potreba krava i naših mogućnosti.
Autor: Zoran Stojšić | Objavljeno: 23. 08. 2024. u kategoriji stočarstvo