KROMPIROV MOLJAC (Phthorimaea operculella)

Na području delovanja RC Sombor  usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje nalaze u različitim fazama razvoja -od faze vađenja krtola do različitih faza sušenja nadzemnog dela biljke.

 

Ovo je period kada su usevi krompira najugroženiji od krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), insekta koji je poslednjih godina postao najznačajnija štetočina krompira kod nas.

Na feromonskim klopkama i dalje se registruje kontinuirani ulovi imaga  krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). U usevima krompira kod kojih se vađenje planira u narednom periodu još uvek postoji rizik od nastanka šteta od ove štetočine.

 

Visoka populacija insekta koja je prisutna u proizvodnim uslovima i manji broj useva sa krompirom koji se još uvek nalaze na poljima, povećavaju rizik od nastanka šteta na krtolama krompira te se preporučuju sledeće mere:

-        Kod useva gde je cima suva obavezno treba vaditi krompir. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.

-        Krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C).

-        Skladišta krompira bi trebalo da na svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

-        U usevima gde još uvek cima nije propala treba nastaviti sa  navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina na zemeljištiu kroz koje ženke moljca dolaze do krtola i polažu jaja.

U ovim usevima se preporučuje i primena hemijskih mera zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida:

 

- Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha , karenca 7 dana;

- Decis 2,5 EC ( deltametrin) 0,3- 0,5 l/ha, karenca 7 dana;

- Exirel (cijantraniliprol ) 0,1-0,125 l/ha, karenca 14 dana;

- Cipkord 20 EC, Crna mamba 0,3 l/ha, karenca 14 dana;

- Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol + lambda-cihalotrin) 0,3 l/ha

Autor: Mirjana Zorić | Objavljeno: 21. 09. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi