Kukuruz je jedna od vodećih biljnih vrsta u setvenoj strukturi u našoj zemlji. Kada se vrši njegova isporuka, kukuruz mora da bude zdrav, rešetan, određene boje, veštački ili prirodno sušen i u zrnu. Pod standardnim kvalitetom kukuruza, koji se obračunava u prometu smatra se onaj koji sadrži:
- 14%vlage
- 2% defektnih zrna i drugih primesa
- 1% lomljenih zrna
Svojstva i karakteristike kukuruza su:
- sadržaj i vrste primesa
- sadržaj vode
- hektolitarska masa
- organoleptička svojstva
- prisustvo štetočina
- prisustvo mikroorganizama
- prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja, uništavanje korova i štetočina
Organoleptička svojstva kukuruza - utvrđuje se na osnovu mirisa, vida i ukusa. Kukuruz mora da bude zdrav, zreo, bez znakova plesni, žitnih bolest i prisustva štetočina. Kontrola prisustva štetočina - u uzorku ne sme da bude ni jedan živi primerak nekih od skladišnih štetočina kao što su razni žiškovi, brašnari i moljci.
Kontrola sadržaja vlage - vrši se pomoću aparata za brzo ispitivanje vlage (vlagomer). Sadržaj vode u zrnu kukuruza tokom skladištenja ne sme da pređe 14%.
Kontrola sadržaja stranih primesa – Primese u kukuruzu podrazumevaju se svi sastojci kukuruza koji ne predstavljaju kukuruzna zrna, kao i ona zrna kukuruza koja se smatraju primesom. Primese mogu biti organskog porekla ( lomljena zrna, štura u pokvarena, zrna drugih žita, zrna oštećena veštačkim sušenjem i dr.) i neorgankog porekla ( pesak, kamen, zemlja, staklo...).
Hektolitarska masa – to je masa jednog hektolitra kukuruza izražena u kilogramima, utrvrđena standardnom metodom preračunato na kukuruz sa 14% vode.
Autor: Smiljka Mojsović | Objavljeno: 26. 09. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi