Komercijalni kvalitet kukuruza

Kukuruz je  jedna od vodećih biljnih vrsta u setvenoj strukturi u našoj zemlji. Kada se vrši njegova isporuka, kukuruz mora da bude zdrav, rešetan, određene boje, veštački ili prirodno sušen i u zrnu. Pod standardnim kvalitetom kukuruza, koji se obračunava u prometu smatra se onaj koji sadrži:  

 - 14%vlage

 - 2% defektnih zrna i drugih primesa

 - 1% lomljenih zrna

Svojstva i karakteristike kukuruza su:

- sadržaj i vrste primesa

- sadržaj vode

- hektolitarska masa

- organoleptička svojstva

- prisustvo štetočina

- prisustvo mikroorganizama

- prisustvo ostataka sredstava za zaštitu bilja, uništavanje korova i štetočina

Organoleptička svojstva kukuruza - utvrđuje se na osnovu mirisa, vida i ukusa. Kukuruz mora da bude zdrav, zreo, bez znakova plesni, žitnih bolest i prisustva štetočina. Kontrola prisustva štetočina - u uzorku ne sme da bude ni jedan živi primerak nekih od skladišnih štetočina kao što su razni žiškovi, brašnari i moljci.

Kontrola sadržaja vlage - vrši se pomoću aparata za brzo ispitivanje vlage (vlagomer). Sadržaj vode u zrnu kukuruza tokom skladištenja ne sme da pređe 14%.

Kontrola sadržaja stranih primesa Primese u kukuruzu podrazumevaju se svi sastojci kukuruza koji ne predstavljaju kukuruzna zrna, kao i ona zrna kukuruza koja se smatraju primesom. Primese mogu biti organskog porekla ( lomljena zrna, štura u pokvarena, zrna drugih žita, zrna oštećena veštačkim sušenjem i dr.) i neorgankog porekla ( pesak, kamen, zemlja, staklo...).

Hektolitarska masato je masa jednog hektolitra kukuruza izražena u kilogramima, utrvrđena standardnom metodom preračunato na kukuruz sa 14% vode.

 

Autor: Smiljka Mojsović | Objavljeno: 26. 09. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi