Šećerna repa se gaji radi dobijanja korena koji je bogat šećerom. Nezamenljiva je sirovina u prehrambenoj industriji. Lišće sa glavama je kvalitetna stočna hrana dok kao sporedni proizvod u procesu proizvodnje šećera dobija se saturacioni mulj koji je kompleksno đubrivo bogato organskim materijama i kalcijumom. U pogledu agrotehničkog značaja, to je kultura koja ostavlja za sobom zemljište bogato hranljivim materijama i nezakorovljeno. Da bi se ostvario visok prinos i dobar kvalitet šećerne repe neophodno je uz primenu kompleksa agrotehničkih mera izvršiti i dobru ishranu.
Šećerna repa ima velike zahteve prema azotu i kalijumu. Prekomerna upotreba azotnih đubriva dovodi do rasta i razvića listova na račun rezervnih hranljivih materija tj. biljke postaju bujnije i time dolazi do smanjenja sadržaja šećera u korenu i pogoršanja tehnološkog kvaliteta korena a samim tim smanjena je i otpornost prema bolestima. Šećerna repa je biljka koja iznosi velike količine kalijuma iz zemljišta pa se preporučuje upotreba kompleksnih đubriva u kojima kalijum stalna komponenta sa povećanim odnosom prema azotu. Prilikom upotrebe fosfornih đubriva, poželjno je da zemljište bude približno pH neutralno, jer u koliko biljke nemaju dosta fosfora prvi znaci se mogu uočiti na lišću koje dobija tamno zelenu boju a kasnije crvenkastu odnosno ljubičastu.
Osnovne preporuke za uspešnu proizvodnju šećerne repe:
- birati parcele gde je obavljena kvalitetna osnovna obrada - šećerna repa zahteva plodna zemljišta, dobre strukture, neutralne do alkalne pH vrednosti - obavezno poštovanje plodoreda - đubrenje treba da bude zasnovano na preporukama i rezultatima analize zemljišta
Unošenjem veće količine hranljivih elemenata može da dovede do nedostatka mikroelemenata ( bor ima veliku važnost), slabljenje biljaka što za posledicu ima smanjenje prinosa i kvaliteta korena.
Šećerna repa veoma povoljno reaguje na đubrenje stajnjakom. Za postizanje visokih prinosa i kvaliteta šećerne repe preporučuje se oko 130 kg N, 60-80 kg P i 100-120 kg K.
Autor: Smiljka Mojsović | Objavljeno: 09. 03. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi