Prirodni neprijatelji štetočina u skladištu su insekti i grinje. Jedonćelijski organizmi
(Protozoa) i mikroorganizmi utiču na razviće i razmnožavanje štetnih insekata.
Parazitske vrste insekata koriste se u suzbijanju štetočina u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji i
šumama.Korisni insekti se pored prirodnog i veštačkim putem razmnožavaju i puštaju u
prirodu radi efikasnijeg delovanja na štetočine.
U skladištima i pored pojave parazitskih vrsta insekata , efikasnost u suzbijanju štetočina
skladišta nije visoka da bi zamenila primenu drugih mera. U početku pojave štetočina na žitu
brojnost parazitskih organizama je isto niska. Sa porastom brojnosti štetočina povećava se i
broj parazitskih organizama, ali tada dolazi i do prenamnožavanja štetočina tako da je i sam
proizvodn toliko oštećen da nije za ljudsku upotrebu. na osnovu toga za zaštitom proizvoda u
skladištu treba a se krene mnogo ranije.
Radi suzbijanja štetnih vrsta grinja Acarus siro i Glycyphagus destructor u žitu u skladištu
koristi se jedna korisna grinja Cheyletus eruditis.Nakon uništavanja štetnih organizama dolazi
do kanibalizma kod grinje, tako da ona sama regulše svoju brojnost. Ne ostavlja neprijatan
miris na žitu, ne ulaz u zrna niti izaziva štetne posledice po čovekovo zdravlje.
U mlinovima je registrovana i osica Nemeritis canescens , koja parazitira gusenice brašnenog
moljca i pored toga potrebno je sprovesti i druge mere zaštite u cilju suzbijanja ove štetočine.
U poslednje vreme ispituje se korišćenje mikroorganizama , bakterije Bacillus thurgiensis u
suzbijanju štetočina u skladištu. U veštačkim uslovima efikasnost u suzbijanju žižka je 90% a
koristi se i za suzbijanje leptira. U primeni je i preparat Sporein , od spora ove bakterije koji
se koristi u suzbijanju moljca.
Mere za suzbijanje štetočina u skldištu dele se na :preventivne, hemijske i fizičke, a sve
zajedno čine integralni pristup zaštite uskladištenih proizvoda. U ovom načinu zaštite
preventiva i biološka osnova predstavljaju osnovu za suzbijanje štetočina.
Autor: Jelena Perenčević | Objavljeno: 23. 03. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi