Tehnologija gajenja kantariona

             Samonikli kantarion je veoma rasprostranjen u Srbiji. Ova rasprostranjena vrsta ne zahteva posebne uslove za uspevanje.Treba izbegavati suviše vlažne terene, kao i zasenjene površine. Zimske niske temperature dobro podnosi. U pogledu plodnosti nema velike zahteve  za zemljištem. Pošto na zemljištu ostaje oko deset godina ne gaji se u plodoredu. Prilikom zasnivanja zasada važno je odabrati dobar predusev. Dobar predusev su okopavine jer ostavljaju zemljište čisto od korova, naročito višegodišnjih.

            

              Za uspešno gajenje kantariona treba da se obezbedi duboko, humusno zemljište povoljnog fizičkog i hemijskog sastava. Osnovna obrada zemljišta počinje već tokom leta , kada se vrši zaoravanje strništa, dok se nakon okopavina odmah ore.Oranje treba obaviti na što veću dubinu.

              

                Đubrenje za kantarion treba da bude prilagođeno plodnosti postojeće parcele  kao i očekivanom prinosu . Organska đubriva mogu se uneti u količinama od 30 do 50 tona  po hektaru , pred osnovnu obradu.Mineralna đubriva unose se pred setvu ili sadnju u količinama od 300 do 400 kg po hektaru u  zasnivanju zasada .U  godinama korišćenja  mineralna đubriva se unose po prestanku vegetacije useva ili rano u proleće.

                Kantarion se može razmnožavati vegetativno i generativno. Ako se kantarion  seje , najbolje je učiniti to širokoredim vrstačnim sejačicama.. Preporučuje se međuredno rastojanje od 70 cm, a u redu  30 do 40  cm. Sejati se može kako u toku jeseni , tako i u proleće.Nakon setve u proleće parcelu treba obavezno povaljati. Kantarion se može proizvoditi i iz rasada .Setva se  obavlja u hladne leje u maju , na ovaj način potrebno je proizvesti oko 45000 do 60000 sadnica za jedan ha . Seme se ne pokriva jer bolje klija na svetlu.Sadnju je najbolje obaviti u jesen.Saditi se može i u proleće, ali najbolje što je moguće ranije.

                 Nega kantariona obuhvata međuredno kultiviranje,  okopavanje i prihranjivanje.U prvoj godini biljke su jos slabo razvijene pa je borba protiv korova izuzetno važna.Okopavanje je naročito važno kod zasada iz direktne setve.Mlade biljke kantariona se dosta sporo razvijaju pa ih je važno brižljivo negovati. Prihranjivanje zavisi od plodnosti konkretne parcele i obavlja se sa azotnim đubrivima.

            Usev kantariona se kosi i to samo vršni deo, cvast sa stabljikom dužine do 30 cm.U toku leta poželjno je usev navodnjavati nakon prvog otkosa. Od druge godine usev se kosi dva puta tokom vegetacije.Prvi otkos obično dospeva u toku jula a drugi tokom meseca septembra.Berba se na manjim površinama obavlja ručno, a na većim površinama mehanizovano.Berba kantariona obavlja se u fazi punog cvetanja Prinos  po hektaru je 2000 do 3000 kg herbe u prvoj godini, dok stariji zasadi daju i 3000 do 5000 kg.

              

              

Autor: Jelena Ivan | Objavljeno: 23. 11. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi