Monitoring azijske voćne mušice

RC Sombor, na punktovima Apatin, Karavukovo i Riđica u zasadima maline, trešnje i vinove loze sprovodi monitoring azijske voćne mušice Drosophila suzukii. Sa redovnim praćenjem RC Sombor je počeo još 2015. godine i tokom prethodnih sezona prva imaga registrovana su tek polovinom jula. Ove godine, u lovnim klopkama na punktu Apatin, u zasadu maline, registrovani su  ulovi imaga ove voćne mušice.

Azijskoj voćnoj mušici domaćini mogu biti veliki broj voćnih vrsta (jagoda, malina ,kupina, trešnja, višnja, breskva, vinova loza ) .

Ženka polaže jaja na zrele plodove tako što testerastom legalicom zaseče pokožicu ploda i u plod ubaci jaje. U zavisnosti od temperature, u proseku za 7-10 dana  pile se jaja i u jednom plodu može biti i veći broj  larava. Napadnuti plodovi ubrzano propadaju i podložni su truljenju.

U cilju kontrole populacije ove štetočine proizvođačima navedenih voćnih vrsta i vinove loze preporučuju se sledeće  mere:

 

- postavljanje velikog broja lovnih  klopki  radi izlovljavanja odraslih jedinki (plastične flaše  zapremine 1,5 l sa napravljena 3  otvora sa jedne strane i prorez za širenje mirisa sa druge strane ). U napravljene klopke se sipa 1,5 dl crnog vina, 1, 5 dl jabukovog sirćeta i par kapi deterdženta za sudove. Napravljene klopke postaviti po obodima, na razmak 2-3 m  i unutar parcela na rastojanje od 5m. Klopke postaviti na visinu plodova.

-održavanje ivica parcela  i ukljanjanje zaraženih divljih vrsta (divlja kupina, zova, džanarika) koje mogu biti domaćini azijskoj voćnoj mušici

RC Sombor nastavlja sa redovnim praćenjem ove štetočine a o merama zaštite blagovremeno će obavestiti poljoprivredne proizvođače.

Autor: Tatjana Veselinović | Objavljeno: 12. 04. 2021. u kategoriji pis