Proizvodnja povrća odvija se tokom cele godine i proizvođači na istoj površini uz dobar plan i plodored mogu imati najmanje dve čak i tri proizvodnje tokom godine. Uspešna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodnima koji će zadovoljiti potrošače povrća je osnovni cilj svakog proizvođača. Uspeh proizvodnje povrća zavisi od znanja proizvođača odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sledećih važnih činilica:
- pravilnom izboru vrste i sorte povrće
- odabiru i pripremi zemljišta
- pH vrednosti tla
- pravilnom navodnjavanju
- primeni plodoreda
Jedan od preduslova uspešne proizvodnje je setva deklarisanog i kvalitetnog semena. Agrohemijska analiza zemljišta je obavezna kako bi se odredila trenutna obezbeđenost zemljišta hranljivim elementima i kako bi se odredila pravilna primena đubriva. Za gajenje povrća najbolja su srednje teška zemljišta dobrih vodnovazdušnih osobina. Veliki značaj za uspešnu proizvodnju ima i blagovremena i kvalitetna obrada zemljišta. Oranjem se na površinu iznosi seme korova i štetočine koji se pod uticajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaorani žetveni ostaci svojom razgradnjom obogaćuju zemljišta, dok izmrzavanje pooranog zemljišta tokom zime omogućuje dobru pripremu zemljišta za setvu u proleće.
pH vrednost utiče na uspešnu proizvodnju povrća, kvalitet plodova i prinos. Dostupnost hraniva u zemljištu zavisi o pH vrednosti, dok pH vrednost u zemljištu zavisi od sadržaja kalcijuma, stukture zemljišta i sadržaja humusa. Svaka povrtarska kultura drugačije reaguje na pH vrednost zemljišta.
preporuka pH vrednosti zemljišta za pojedine povrtarske vrste
vrsta povrća |
pH |
paradajz, patlidžan, peršun |
5,5 - 7,2 |
lubenica, tikvica, grašak, pasulj, boranija, celer, mrkva |
5,5 - 6,5 |
kelj, kelj pupčar, kupus, spanać, cvekla |
6,0 - 6,5 |
paprika, krastavac, luk |
6,0 - 7,0 |
karfiol, praziluk, dinja, salata |
6,5 - 7,0 |
Proizvodnja povrća nije moguća ukoliko nije obezbeđeno navodnjavanje. Povrtarske kulture su poznate kao veliki potrošači vode i tokom vegetacije treba im osigurati dovoljnu količinu vode.
U proizvodnji povrća veliki značaj ima plodored zbog suzbijanja bolesti i štetočina. Plodoredom se smanjuju troškovi zaštite, odnosno troškovi proizvodnje.
Preporuka plodosmene:
Kultura |
Predusevi |
paradajz |
mahunarke, korjenasto povrće |
paprika |
korjenasto povrće, grašak, pasulj, žitarice, |
kupusnjače |
rajčica, paprika, mahunarke, korenasto povrće, grašak, krompir |
grašak |
paradajz, paprika, krompir, pšenica |
pasulj |
ječam, sve povrće osim mahunarki |
korenasto povrće |
paradajz, paprika, kupus, mahunarke, |
krastavac, lubenica |
paprika,paradajz, strne žitarice |
beli luk |
kupus, paradajz, paprika |
luk |
paprika, krastavac, lubenica, pšenica, kupus, paradajz |
Za kraj proizvodne godine nekoliko saveta za proizvodnju u plasteniku:
Na kraju vegetacije obavezno je ukloniti biljne ostatke iz plastenika, dezinfekcija plastenika je obavezna kako bi se uništile štetočine i njihovi zimski oblici koji su često skriveni između folije i nosača gde mogu prezimeti i na -200 C. Osim plastenika potrebno je dezinfikovati alat, gajbe, plastične i stiroporske kontejnere, čaše za proizvodnju rasada i sve što se koristilo.
Topla i sunčana jesen pogoduje jesenjoj proizvodnji povrća u plastenicima bilo da se radi o jesenjoj proizvodnji za zimsku potrošnju kada se proizvode salata i spanać ili jesenjoj proizvodnji za rano prolećnu proizvodnji kada se seju mrkva, peršun i luk. Ovaj period lepog vremena proizvođači mogu iskoristiti za pripremu plastenika za narednu proizvodnju poštujući navedene preporuke i nastavkom proizvodnje povrća i tokom jeseni učiniti svoju proizvodnju profitabilnijom.
Autor: Olivera Sekulić | Objavljeno: 21. 11. 2022. u kategoriji novosti