Prvi korak u povrtarskoj proizvodnji svakako je proizvodnja rasada. Ovaj segment proizvodnje odvija se u uslovima povećane vlažnosti vazduha kao i temperature, što predstavlja visok rizik za pojavu i razvoj štetnih organizama. Upravo zbog toga, u proizvodnji rasad potrebno je primeniti niz preventivnih mera koje bi rizik smanjile na minimum.
rasad paradajza
Pre same proizvodnje proizvođači bi trebali da sprovedu nekoliko mera za kontrolu štetnih organizama:
- upotreba deklarisanog semena
- upotreba sterilnih kontejnera
- obezbeđivanje optimalnog osvetljenja, temperature, relativne vlažnosti vazduha i adekvatno provetravanje
Preventivne mere koje se preporučuju za zaštitu rasada od prouzrokovača poleganja rasada (Phytium spp.) su:
- obezbeđivanje optimalnog osvetljenja, temperature, relativne vlažnosti vazduha i adekvatno provetravanje,
- neposredno posle setve ili sadnje zalivanje rasada fungicidima na bazi a.m. propamokarb-hidrohlorida +fosetil-aluminijum u količini 3-6 ml u 2 l vode /m² a drugo zalivanje pre rasađivanja zalivanjem u količini 3 ml u 2 l vode /m².
- biljke sa simptomima poleganja treba odmah odstraniti i uništiti van zaštićenog prostora.
U prethodnim vegetacijama na području Zapadnobačkog okruga, u proizvodnji paprike i paradajza, laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus - TSWV) i virusa mozaika krastavca (Cucumber mozaic virus - CMV). Prisustvo tih fitopatogenih virusa u proizvodnji povrća značajno utiče na smanjenje kvaliteta plodova i prinosa.
Fitopatogeni virusi održavaju se na velikom broju korovskih biljaka, a prenose ih vaši i tripsi. S obzirom da ne postoji direktna mera, sa ciljem zaštite rasadničke proizvodnje od virusnih infekcija, preporučuje se primena svih raspoloživih preventivnih mera koje podrazumevaju:
- suzbijanje i uklanjanje korova kako u zaštićenom prostoru tako i oko zaštićenog prostora (korovi su domaćini virusima i predstavljaju izvor za nove zaraze rasada),
- postavljanje mreža na ulazne otvore zaštićenog prostora jer se tako sprečava ulazak vektora virusa (lisne vaši, tripsi),
- suzbijanje vektora virusa registrovanim insekticidima.
Pre rasađivanja na stalno mesto, rasad treba postepeno privikavati na nove uslove (kaljenje rasada). Ova mera se sastoji u sve jačem provetravanju i snižavanju temperature, uz tretiranje rasada 0,5% rastvorom kalijum sulfata. Sa kaljenjem treba početi 2 nedelje pre rasađivanja
Autor: Tatjana Veselinović | Objavljeno: 10. 02. 2025. u kategoriji novosti