Analiza Zemljišta

U toku je prijem uzoraka zemljišta za agrohemijsku analizu sa teritorije Grada Sombora

Grad Sombor i PSS Sombor su pokrenuli realizaciju projekta "Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Sombora u 2022 / 2023 godini." Ovaj projekat obezbeđuje besplatnu agrohemijsku analizu zemljišta kao i N-min analizu zemljišta na lakopristupačni azot za sve registrovane poljoprivredne proizvođače sa teritorije Grada Sombora.

U toku je prijem uzoraka za agrokemijsku analizu zemljišta gde se određuje pH vrednost, sadržaj humusa, kalcijum karbonata i lakopristupačnog fosfora i kalijuma. Ovo su osnovni parametri plodnosti i preporuka je da se ova analiza izvrši u jesen kako bi se na bazi analize odredila količina osnovnog NPK đubriva. Nakon rasipanja mineralnih đubriva u preporučenim količinama neophodno je fosfor i kalijum zaorati na punu dubinu, kako i za narednu sezonu u zoni korena bilo dovoljno nutrijenata.

Tokom februara za poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada Sombora radiće se N-min analiza da bi se utvrdio sadržaj lakopristupačnog azota. Na bazi ove enalize dozira se tačno količina azota za prihranu strnina i uljane repice, ali i količina azota koju je neophodno upotrebiti predsetveno, pre setve jarih useva.

 

Autor: Zoran Boca | Objavljeno: 25. 10. 2022. u kategoriji novosti