Za analizu proizvodnje PSS Sombor svake godine prikuplja podatke sa terena od proizvođača.
Upitnik se sastoji od sledećih pitanja: šta je bio predusev, koje je vreme osnovne obrade, vreme setve, kakvo je bilo đubrenje i koliki su ostvareni prinosi.
Na bazi prikupljenih podataka vrši se statistička analiza. Pored podataka o 2024. godini analiza obuhvata i upoređenje posmatrane godine i desetogodišnjih proseka (za period od 2015 - 2024 godine).
Na osnovu analize za prethodnu sezonu šećerna repa se gajila na 8920ha u opštinama Sombor, Apatin i Odžaci.
Prosečan ostvaren prinos je 48 t/ha. Proizvođači su sejali 18 različitih sorti šećerne repe.
Prosečna ostvarena digestija je iznosila 14,75%.
Ako posmatramo preduseve, za 2024 godinu najčešći predusev je bio kukuruz na 28% površine sa ostvarenim prinosom od 50 t/ha, a sledi ga pšenica kao predusev na 26% površina sa ostvarenim prinosom od 46 t/ha. Ipak, posmatrajući desetogodišnje podatke pšenica je najčešći predusev za šećernu repu sa ostvarenim prinosom od 68 t/ha.
Kada govorimo o rokovima osnovne obrade za šećernu repu poželjno je da se zemljište obradi što ranije tokom jeseni. U tom smislu primećeno je da I rok obrade od 01.09. do 30.10. u pregledu višegodišnjih podataka dao prinos od 69,9 t/ha. I za 2024 godinu taj prvi rok osnovne obreda je dao najbolji prinos. U toku 2024 godine, ali i u desetogodišnjim podacima vidi se da je najbolje šećernu repu posejati od 10 - 31.03. Suviše rana setva nije dala dobre rezultate. Aprilska setva dolazi u obzir u slučajevima presejavanja ili nekih drugih problema. Zaključak je da je 2 i 3 dekada marta najbolja.
Što se tiče upotrebe mineralnih đubriva 2024.godina je u nivou desetogodišnjeg proseka. U 2024 godini upotrebljeno je 107 kg azota (N), 64 kg fosfora (P2O5) i 100 kg kalijuma (K2O), što čini ukupno 271 kg aktivne materije. Višegodišnji prosek je 105 kg azota (N), 69 kg fosfora (P2O5) i 109 kg kalijuma (K2O), što čini ukupno 284 kg aktivne materije.
U prilogu teksta je prezentacija analize u kojoj su sadržani ogledi šećerne repe kao i meteorološki podaci.
Autor: Zoran Boca | Objavljeno: 06. 02. 2025. u kategoriji novosti