Taphrina deformans – Kovrdžavost lišća breske

Bolest kovrdžavost lista breskve izaziva gljiva Taphrina deformans, koja napada nadzemne delove te voćke. Prvi simtomi se mogu uočiti u proleće, odmah po kretanju vegetacije, a kada se pojavi više listova, simptomi se lako primećuju. Mlado lišće počinje da se deformiše, uvija, gubi hlorofil i menja boju. Micelija gljive u parenhimu lista uništava hlorofil, on gubi zelenu boju i postaje žutocrvenkast do ljubičastocrvenkast. Prisustvo parazita Taphrina deformans prouzrokuje potpuni poremećaj u rastu i razvoju ćelija lista, zbog čega list počinje nepravilno da raste, uvija se spiralno i kompletno se izdeformiše, prestaje da raste, gubi funkciju, suši se i opada. Osim na listovima simptomi se mogu uočiti i na lastarima plodovima, što je ređa pojava. Zaraženi lastari su zadebljani i deformisani, a na plodovima se javljaju mehurasta ispupčenja.

Zaraza se obično dešava kad u vreme bubrenja pupoljaka ako potraje toplo i kišovito vreme. Kritični period za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupoljaka, pa do pojave zelene tačke, a za ostvarivanje infekcije je potrebna dovoljna količina vlage. Najosetljivija faza je kada se lisni pupovi počinju otvarati i vidi se 3- 4 mm zelenih vrh listića pa do početka otpadanja latica.

Preporuka se odnosi na preventivnu zaštitu breskve, a jedino takva je i moguća, fungicidima. Zaštitu treba obaviti pre nego što se ostvare uslovi za infekciju pre kišnog perioda. Zaštitu breskve od kovrdžavosti lista moguće je obaviti u dva navrata:

  1. do faze bubrenja pupoljaka - takozvano zimsko prskanje obavlja se 14 - 20 dana pre kretanja vegetacije breskve i koriste se fungicidi na bazi bakra (Funguran OH, Everest, Fungohem)
  2. kod sorti gde se utvrdi prisustvo „zelene tačke“ ili „zelenih uskih listića“ preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida: Sylit 400 SC(dodin), Agrociram (ciram), Delan 700 WG, Galileo, Fiesta (ditianon)

Autor: Mirjana Zorić | Objavljeno: 19. 02. 2021. u kategoriji savetodavstvo i prilozi