PROIZVODNI PLANOVI ZA MLEČNO GOVEDARSTVO

Za   planiranje proizvodnje potrebno je definisati mesto odakle se kreće i mesto gde se želi stići.         U suprotnom, bez definisanja jasnih ciljeva proizvodnje nastaće niz problema koji će nas pratiti u toku i za vreme proizvodnje. Jedan jednostavan plan treba da definiše sledeće:

  1. Osnovne proizvodne ciljeve (količinu proizvedenog mleka, sadržaj proteina i mlečne masti. broj mikroorganizama i somatskih ćelija, trajanje servis perioda, procenat mesečne i godišnje steonosti, broj teladi, procenat izlučenja krava i podmlatka, procenat zamene krava kao i dužinu eksploatacije krava),
  2. Broj grla po svim kategorijama ( broj teladi na napajanju, broj grla ženskog priplodnog podmlatka po starosti, broj visoko steonih junica, broj zasušenih krava i krava na muži ),
  3. Izbalansirane obroke po svim kategorijama,
  4. Potrebnu količinu stočne hrane na osnovu planiranih mesečnih, kvartalnih, godišnjih potreba za sve kategorije , odnosno celu farmu,
  5. Neophodne površine zemlje za sopstvenu proizvodnju stočne hrane ,
  6. Plan nabavke stočne hrane koji sami ne možemo da prizvedemo,
  7. Osnovne troškove i prihode po mesecima, kvartalu, godišnje. očekivani profit,
  8. Plan eventualnih investicija

Jasno definisani ciljevi, daju  jasnu sliku u kom pravcu ide naša proizvodnja, odnosno profit, a bez predhodno planirane proizvodnje, veoma  je velik rizik  upuštati se u bilo kakvu aktivnost .

Autor: Zoran Stojšić | Objavljeno: 23. 08. 2024. u kategoriji stočarstvo