Za planiranje proizvodnje potrebno je definisati mesto odakle se kreće i mesto gde se želi stići. U suprotnom, bez definisanja jasnih ciljeva proizvodnje nastaće niz problema koji će nas pratiti u toku i za vreme proizvodnje. Jedan jednostavan plan treba da definiše sledeće:
- Osnovne proizvodne ciljeve (količinu proizvedenog mleka, sadržaj proteina i mlečne masti. broj mikroorganizama i somatskih ćelija, trajanje servis perioda, procenat mesečne i godišnje steonosti, broj teladi, procenat izlučenja krava i podmlatka, procenat zamene krava kao i dužinu eksploatacije krava),
- Broj grla po svim kategorijama ( broj teladi na napajanju, broj grla ženskog priplodnog podmlatka po starosti, broj visoko steonih junica, broj zasušenih krava i krava na muži ),
- Izbalansirane obroke po svim kategorijama,
- Potrebnu količinu stočne hrane na osnovu planiranih mesečnih, kvartalnih, godišnjih potreba za sve kategorije , odnosno celu farmu,
- Neophodne površine zemlje za sopstvenu proizvodnju stočne hrane ,
- Plan nabavke stočne hrane koji sami ne možemo da prizvedemo,
- Osnovne troškove i prihode po mesecima, kvartalu, godišnje. očekivani profit,
- Plan eventualnih investicija
Jasno definisani ciljevi, daju jasnu sliku u kom pravcu ide naša proizvodnja, odnosno profit, a bez predhodno planirane proizvodnje, veoma je velik rizik upuštati se u bilo kakvu aktivnost .
Autor: Zoran Stojšić | Objavljeno: 23. 08. 2024. u kategoriji stočarstvo