Faze orezivanja papaka

Prva faza

U prvoj fazi obrezivanja papaka, treba odseći papak na odmerenu dužinu. Potrebno je da se izmeri dužina papka te napraviti rez na 7,5 cm od krunice. Po potrebi se može obrezati i zdrav papak na odgovarajuću dužinu.

Nožem za obrezivanje odsecati ravnu noseću površinu postojećeg papka.

U predelu pete, rožinu treba što manje skinuti da bi se lakše postigla ista visina drugog papka. Važno je da se zadrži debljina tabana od 5-7mm.

 

Druga faza

Po potrebi, obrežite prerasli papak na istu dužinu, a potom skratite papak do iste visine kao drugi. Pobrinite se da taban ne bude previše tanak i da se postigne da noseća površina bude paralelna sa goleni

 

Treća faza

Ako je potrebno, treba skinuti tanak sloj rožine sa tabana da bi se dobio određeni nagib.

Ukoliko na tabanu i dalje postoje lezije, treba sprovesti dalji tretman, kao što je opisano za četvrtu i petu fazu .

 

Četvrta faza

Potrebno je ostaviti manju visinu na obolelom prstu prema peti kako bi zdrav prst poneo najveći deo težine i time omogućio više odmora obolelom.

Ukoliko ovo nije moguće, zato što bi taban postao suviše tanak, tada pričvrstite blok ispod zdravog prsta.

 

Peta faza

Treba skinuti slobodnu rožinu i obraditi grube ivice, pri čemu se pazi da korijum ostane nepovređen.

Autor: Zoran Stojšić | Objavljeno: 22. 01. 2024. u kategoriji stočarstvo