BOLESTI I LEČENJE PAPAKA KOD MUZNIH KRAVA

Da bi iz mlečne krave izvukli maksimum proizvodnje mleka mora pre svega da je zdrava, i da joj je udobno. Samo zdrava krava može da pojede dovoljno hrane da bi proizvela velike količine mleka, uz održavanje dobre plodnosti. Velika i važna odlika krava je korišćenje nogu i stopala. Ona mora biti sposobna da stoji, hoda bez bilo kakvih problema. Zatvoren sistem držanja gde je krava na vezu  ili slobodna zahteva veliku pažnju u pogledu održavanja papaka, kao i njihovom zdravlju. Usled loše nege javljaju se problemi kao najpre šepavost , a potom i bolesti papaka.

Najčešće bolesti papaka koji se javljaju su:

 

LAMINITIS:  je metaboličko oboljenje korijuma papaka koji se javljaju u periodu oko teljenja.  Oboljenje ne traje dugo , ali deformitet oslabljenih papaka može da nosi problem težine tela. Najčešće traje nekoliko nedelja. Posledice se obično javljaju na zadnjim spoljašnjim papcima u obliku povećanja stvaranja rožine. Za posledicu ima veći pritisak na papak.Najznaačajnije promene izazvane Laminitisom su:

- izuvijani prsti

- promene boje u žutu ili crvrnu

- defekti bele linije

-pojava duplog tabana

Lečenje se vrši  pravilnim obrezivanjem papaka. Oboleo papak treba poštedeti, dok zdrav se ostavlja malo duži kako bi se poštedeo oboleo papak.

 

INTERDIGITALNI FLEGMON:  ili trulež papaka je bolest tkiva nogu u blizini papaka, a posebno između prstiju. Bolest je praćena jakim otokom na sredini kičične regije, a neposredno iznad interdigitalnog prostora. U slučaju bolesti samo jedna noga oboli. Tipični simptomi su bolna pozicija noge kada životinja drži nogu blago napred sa vrhom prsta koji jedva dodiruje površinu poda.

Lečenje počinje sa inekcijama antibiotika  i blažim dezinfekcionim sredstvima i traje nekoliko dana kada otok padne.

 

INTERDIGITALNI DERMATITIS: poznat kao gnojna peta ili erozija pete, predstavlja bakterijsku upalu kože između prstiju i kože pete. Najčešće se javlja kod krava na vezu sa prostirkom slame gde je higijena na slabijem nivou. Vlažnu upalu prati neprijatan miris, koji je i početni stadijum ovog oboljenja.Papci postaju jako osetljiuvi, te se javlja šepavost.

Lečenje: krave treba pustiti u ispust gde će doći do spontanog iščezavanja upale. Pravilno obrezivanje papaka kao i pojačana higijena značajno doprinose procesu oporavka.

 

DIGITALNI DERMATITIS: ili Mortelarova bolest  karakteriše se kožnom upalom u blizini krunice papaka.

Na obolelom mestu dlaka je često nakostrešena , a upala je ograničena tankom belom epitelnomgranicom. Najčešća obolela mesta su gornji deo pete, koža između prstiju obično na gornjem delupreraslog dela između prstiju.

Lečenje očistiti i osušiti inficirano mesto te lokalno naneti rastvor tetraciklin-gencijan-violeta. Tretman treba obaviti što pre kako se ne bi bolest širila. Obično je dovoljan jedan tretman.

 

UZDUŽNO PUCANJE PAPAKA: ređe se javlja od ostalih bolesti, a predstavlja pucanje rožnatog dela zida u pravcu rasta rožine. Javlja se obično u toku letnjih meseci kada su temperature visoke.

Lečenje se otpočinje antibioticima koji bi sprečili problem upale korijuma. Teži oblici dovode do rana i gnojnih infekcija, gde se rane bandažiraju gipsom. Ispiranje natrijum karbonatnom kupkom

Autor: Zoran Stojšić | Objavljeno: 30. 12. 2021. u kategoriji stočarstvo