04. 10. 2024. | stočarstvo
Niska proizvodnja mlečne masti je problem sa kojim se susreće industrijska proizvodnja mleka već duži niz godina.
Opširnije19. 09. 2024. | stočarstvo
U petak 20.09.2024. sa početkom u 10 časova biće organizovana prva nacionalna izložba konja Lipicanera u Srbiji. Mesto održavanja je pored fudbalskog stadiona u Staparu. Prema najavama organizatora Udruženja odgajivača rasnih konja Stapar prijavljeno je oko 100 grla. Pored domaćih izlagača, najavljeno je učešće grla iz inostranstva.
Opširnije13. 09. 2024. | stočarstvo
Moravka ili moravska svinja nastala je u slivu reke Morave, ukrštanjem lokalne rase svinja – šumadinke, sa berkširom koji je u Srbiju uvožen krajem 19. veka. U formiranju rase učestvovale su i rase mangulica i jorkšir. Rasa se razvila usled težnje da se dobije ranostasnija i mesnatija svinja za razliku od šumadinke koja je u tom kraju ranije bila najviše uzgajana.
Opširnije07. 09. 2024. | stočarstvo
Remont stada predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti na farmi svinja koja direktno utiče na produktivnost i profitabilnost proizvodnje. U pitanju je proces redovne zamene starijih i manje produktivnih krmača sa novim, mladim grlima, kako bi se osigurao kontinuirani prinos i održao visok nivo proizvodnje.
Opširnije07. 09. 2024. | stočarstvo
Pramenka je pojam koji označava primitivnu ovcu, slabih fizioloških svojstava, koja je nastala u oskudnim uslovima ishrane i nege, a na koje se kroz duži niz godina dobro adaptirala. Vrlo je otporna i izdržljiva.
Opširnije23. 08. 2024. | stočarstvo
Obezbediti kravama puno svetla, vazduha, vode, kretanja i naravno kvalitetne hrane. Kravama u ranoj fazi laktacije i kravama sa visokom proizvodnjom davati najkvalitetnije seno i silažu. Krave treba da imaju na raspolaganju hranu i svetlo najmanje 20 časova u toku dana, a svežu vodu tokom 24 časa. Davati svih 365 dana u godini ista hraniva u obroku. Kompletan obrok, odnosno hraniva (seno, silažu i koncentrat) treba izmešati putem mix prikolice ili ručno vilama i na taj način sprečiti da krave mogu da biraju hranu. Hranu u jaslama treba što češće prevrtati, pošto se na taj način podstiče njeno konzumiranje. U slučaju da se koncentrat...
23. 08. 2024. | stočarstvo
Da bi se smanjila osetljivost krava na bolesti nogu, potrebne su određene selekcione osobine, koje moraju da budu nasledne i u korelaciji sa pojavom bolesti. Moguće osobine za selekciju su položaj i kvalitet kostiju, način hodanja i pokreti nogu i stopala, kao i ugao papaka. U Holandiji kao i u mnogim drugim zemljama, ove osobine su klasifikovane i određene su odgajivačke vrednosti za rasplodne bikove i krave. Preporučljivo je koristiti seme dokazanih bikova, za koje se zna da unapređuju kvalitet stopala i nogu, kao i ugao papka.
Opširnije23. 08. 2024. | stočarstvo
Dezinfekcija papaka (dezo-barijera) je regularna higijenska procedura kojom se sprečavaju bolesti papaka kao što je interdigitalni dermatitis. Za ovaj tretman se pravi rastvor od 3-5 litara komercijalnog formalina na 100 litara vode. Pri tom pazite da temperatura rastvora ne bude ispod 15oC jer je formalin tada manje delotvoran. Može se koristiti i rastvor bakar sulfata.
Opširnije23. 08. 2024. | stočarstvo
Radi veće proizvodnje i ponude na tržištu, kao i bržeg obrta u stočarstvu, mnogi individualni proizvođači se odlučuju za porodični biznis, otvarajući mini živinarske farme. Mini farme su namenjene ili za tov, ili za proizvodnju konzumnih jaja.
Opširnije23. 08. 2024. | stočarstvo
Za planiranje proizvodnje potrebno je definisati mesto odakle se kreće i mesto gde se želi stići. U suprotnom, bez definisanja jasnih ciljeva proizvodnje nastaće niz problema koji će nas pratiti u toku i za vreme proizvodnje. Jedan jednostavan plan treba da definiše sledeće:
Opširnije