Svečanost povodom završetka Projekta "Nabavka opreme za testiranje biljnih sorti"

Ovim Projektom Evropska unija je donirala novu mehanizaciju za izvođenje mikroogleda i petokomorna hladnjača za čuvanje standardnih i referentnih kolekcija sorti i hibrida koje su priznate u Republici Srbiji od strane Ministarstva poljoprivrede, kao i semena iz Projekta “Očuvajmo i zaštitimo stare Vojvođanske sorte povrća.

Projektom je dobijen novi kombajn za ubiranje mikroogleda, sa dva adaptera za sve ratarske useve, potom žitna sejalica za mikrooglede i četvororeda sejalica za širokorede useve. Ove tri mašine su kupljene od kompanije “Zurn”, nemačkog proizvođača sofisticirane opreme za izvođenje mikroogleda . Ovim preciznim mašina biće olakšan rad i poboljšan kvalitet izvođenja mikroogleda.

Domaćin skupa direktor PSS Sombor g-din Vladimir Sabadoš je objasnio da je ovaj Projekat rezultat prethodnog IPA projekta pod naslovom “Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije u ukupnom iznosu od 483.558 evra, a pored PSS Sombor deo opreme su dobili i Poljoprivredni fakultet Beogradskog univerziteta , ogledno dobro Radmilovac, zatim Poljoprivredni fakultet u Novom sadu, za poljoprivredno dobro u Sremskim Karlovcima kao i Institut za voćarstvo u Čačku.

Doniranu opremu su zvanično uručili državni sekretar g-din Željko Radošević i predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji g-din Nikola Bartolini. Državni sekretar je istakao da su pomenuta sredstva iz 2017 bila  neraspoređena i zahvalio se ljudima iz delegacije Evropske unije da su podržali ovaj Projekat i time ojačali državi sektor za razvoj ove oblasti. Uvaženi gosti na ovoj svečanosti su bili i Pomoćnik ministra poljoprivrede za ekonomske odnose sa inostranstvom g-đa Vedrana Ilić i direktor Uprave za zaštitu bilja g-din Nebojša Milosavljević i istakli su značaj realizacije ovog Projekta u procesu priznavanja sorti i hibrida i razvoja poljoprivrede generalno.

Ispred lokalne samouprave Grada Sombora zamenica gradonačelnika g-dja Ljiljana Tica i član Gradskog veća g-din Slobodan Stanić pozdravili su skup, i uručili gostima prigodne poklone.

PSS Sombor je ovom prilikom ugostila kolege iz ministarstva poljoprivrede, lokalne samouprave, poljoprivredne proizvođače, predstavnike semenskih kuća, predstavnike medija i druge, a nakon oficijelnog dela upriličen je koktel.

 

   

Autor: Zoran Boca | Objavljeno: 15. 08. 2022. u kategoriji savetodavstvo i prilozi