Etno Sajma „Izvorno iz Krajine“

PSS „Sombor“ je 08. i 09. 10.  bila učesnik Etno Sajma „Izvorno iz Krajine“ u organizaciji PSSS Negotin, Zaječar i Knjaževac. Pored navedenih PSSS Srbije u organizaciji ovog Etno sajma učestvovali su Ministrastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije kao i  lokalne samouprave Negotina, Zaječara i Knjaževca. Pored PSS Sombor grad Sombor predstavljala je i Turistička organizacija grada Sombora.

Sajam je okupio više od 90 izlagača iz cele Srbije. Ovoj manifestaciji prisustvovalo je više od 30 poljoprivrednih i stručnih službi, veliki broj turističkih organizacija,vinarije,udruženja pčelara,kao i proizvođači autentične hrane,prirodne kozmetike i narodnih rukotvorina.

PSS “Sombor“  je na svom štandu predstavila projekat „Sačuvajmo stare vojvođanske sorte povrća“ koji je započela još 2007 godine. Proizvodi iz ovog projekta su uzgajani na našem oglednom polju i takođe su se našli na štandu. Ceo štand ukrašen je prelepim aranžmanima od lizijantusa koji su uzgajani u plasteniku naše službe.

Posetiocima su predstavljeni proizvodi sa  poljoprivrednih gazdinstava,kao i iz  udruženja,zadruga i vinarija sa kojima  služba ima uspešnu višegodišnju saradnju. Tako su se na štandu mogli videti i probati proizvodi od trešnje ZZ „Agrodunav“ iz Karavukova i suhomesnati  proizvodi. Ova zadruga posetiocima je predstavljena i kroz alternativna žita ,brašno i proizvode napravljene od integralnog brašna koje je samleveno u mlinu ove zadruge.  Mlekara „Gulmlek“ iz Stapara predstavljena je kroz prepoznatljivi sir iz kačice. Udruženje „Lemeški kulen“ iz Svetozara Miletića predstavljeno je sa svojim čuvenim lemeškim kulenom. Udruženje žena „Udahni život“ iz Stanišića predstavljeno je sa proizvodima koje su napravljeni od paradajza i paprike koje su proizvele članice udruženja. Na štandu su se našla vina vinarije „Dragić“ i PG Kovač iz Riđice ,dok je Udruženje vinogradara i voćara „Visovi“ iz Kljajićeva predstavilo alkoholna i žestoka pića od grožđa i šljiva. Pored tradicionalnih proizvođača na našem štandu našli su se i proizvodi iz organske proizvodnje „Ecoland Farms“ iz Telečke.

Autor: Mirjana Zorić | Objavljeno: 12. 10. 2021. u kategoriji savetodavstvo i prilozi