Bosiljak (Ocimum basilicum L.)

Prvi pisani trag o bosiljku potiče iz starog Egipta. Reč bosiljak (tal.basilico, eng.basil) potiče od grčke reči basilikon, što znači kraljevski i govori o poštovanju drenih kultura prema ovoj biljci. Rimljani su ga poistovetili sa ljubavi i vernošću, dok je u  Indiji, bosiljak  smatran simbolom dobrodošlice.

Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je jednogodišnja zemljasta biljka. Ima vretenast koren koji je snažno razgranat. Stablo je uspravno, 40 do 60 cm visoko, u donjem delu gusto razgranato. Listovi su na lisnim drškama, jajasti do široko kopljasti.

Površina liske je gola, zelena ili sa antocijanom. Cvetovi su sitni, beli ili svetlo ružičasti. Plod je crna ili tamnobraon orašica. Bosiljak je toploljubiva biljka. Za gajenje su pogodna samo zemljišta koja se brzo zagrevaju, imaju dobar vodni kapacitet i koja su plodna. Kao jednogodišnja vrsta gaji se u plodoredu slično majoranu. Bosiljak  se do sada proizvodio jedino pomoću rasada. Na stalno mesto se može presaditi tek kad prođu opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva, sredinom maja.

Rasad se sadi na rastojanju od 40 do 50 cm između redova i 25 do 30 cm u redu. Sadi se ručno ili sadilicom. Poslednjih godina se bosiljak proizvodi direktnom setvom semena na međuredni razmak od 40 do 50 cm. Nadzemni deo bosiljka u cvetu može se kositi dva puta u toku vegetacije. Prva kosidba je početkom cvetanja, sredinom jula. Ako se kasni sa kosidbom, sirovina će biti slabijeg kvaliteta. Druga kosidba je krajem septembra, obavezno pre prvih jesenjih mrazeva. Kosi se na 10 do 12 centimetara iznad zemlje, ručno ili kosilicom.

Nadzemni delovi bosiljka se koriste u narodnoj medicine za lečenje mnogih bolesti. Sastavni su deo raznih čajnih mešavina za smirenje kašlja, poboljšavanje apetita, sastavni deo diuretika i karminativa. Ova biljka je poznat po činjenici da ima jako antioksidativno dejstvo, dobar je izvor vitamina B6 i magnezijuma. Sveži listovi i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička dejstva, dok se estarsko ulje koristi i za konzerviranje i čuvanje hrane. Koristi se u prehrambenoj industriji kao začin. U pripremi jela, (sušeni ili svež) se dodaje pri kraju da bi se zadržao njegov ukus. Popularno je i vino od bosiljka koje se iskombinuje sa ruzmarinom protiv nesanice.

Autor: Nataša Prodanović | Objavljeno: 08. 10. 2021. u kategoriji savetodavstvo i prilozi