Na području delovanja RC Sombor, usevi krompira se, u zavisnosti od sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja, od kraja cvetanja do faza starenja (BBCH 69-92).
Vizuelnim pregledom useva krompira registrovano je prisustvo plamenjače krompira (Phytophthora infenstans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani) .
Nestabilno vreme sa padavinama koje se za region Sombora najavljuje od utorka i navodnjavanjem krompira, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj i dalje širenje navedenih patogena. Sa ciljem zaštite lisne mase krompira preporučuje se primena nekog od fungicida:
Revus top 500 SC ( a.m. mandipropamid+difenokonazol) 0,4-0,6l/ha ili
Viloksan, Fuerza, Profilux, Curzate M68 WG (a.m. cimoksanil + mankozeb) 2-3 kg/ha ili
Fuzija plus (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluazinam) u količini 2 l/ha
Na feromonskim klopkama, postavljenim u useve krompira, na punktu Sombor, registruju se pojedinačni ulovi imaga krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).
U cilju zaštite krtola od krompirovog moljca, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sproveđenje sledećih mera:
- parcele na kojima se krompir nalazi u fenofazi kraja cvetanja i razvoja krtola (BBCH 69-70) i cima još nije suva preporučuje se stalno održavanje kompaktnosti bankova navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina na zemlji, koje predstavljaju otvor kroz koje ženke moljca dolaze do krtola i polažu jaja. Za sada se ne preporučuje hemijski tretman u cilju suzbijanja krompirovog moljca zbog niskih brojnosti ulovljenih imaga na kopkama, a RC Sombor nastavlja sa daljim praćenjem ove štetočine.
- na parcelama krompira na kojima je cima potpuno suva, preporučuje se obavezno vađenje krompira i čuvanje u skladištima u kojima je temperatura ispod 10˚C. Na ulazne otvore skladišta treba postaviti guste mreže, koje će sprečiti ulazak odraslih jedinki i njihov dalji razvoj na krtolama.
- tokom vađenja krompira, izvađene krtole treba skloniti sa parcele i u što kraćem roku ih uneti u skladište.
- u skladišta ne treba unositi oštećene krtole.
|
Autor: Gordana Mrdak |
Objavljeno: 05. 07. 2022. u
kategoriji pis