Pored ovoga, tokom rezidbe potrebno je sprovesti i sanitarne mere kao što je uklanjanje obolelih i suvih grana i grančica kao i mumificiranih plodova koji su ostali na granama, čime se smanjuje infektivni potencijal velikog broja patogena (prouzrokovača sušenja cvetova, grana i truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), pegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), prouzrokovača bakterioznih oboljenja koštičavog voća (Pseudomonas syringae), bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) i dr).
Orezane grane i opalo lišće potrebno je izneti iz zasada i uništiti .
Alat i pribor koji je korišćen tokom rezidbe obavezno treba dezinfikovati (alkoholom, varikinom ili preparatima na bazi hlora).
Vizuelnim pregledima zasada registruju se aktivne rupe od glodara pa se proizvođačima preporučuje obilazak i pregled zasada.
Ukoliko se registruje broj aktivnih rupa na nivou praga štetnosti za poljsku voluharicu (Microtis alvaris) 10-500 aktivnih rupa /ha i/ili za poljskog miša (Apodemus spp.) 10-50 aktivnih rupa/ha, preporučuje se primena rodenticida u vidu gotovih mamaka.
Autor: Tatjana Veselinović | Objavljeno: 24. 02. 2025. u kategoriji novosti