Stanje ozimih useva

Tokom prve dve nedelje januara meseca na području Sombora bilo je kiše, susnežice i snega. U prvoj dekadi januara palo je oko 30 mm kiše što je značajno popravilo rezerve zimske vlage u zemljištu. Proteklu sedmicu obeležilo je hladno vreme sa temperaturama do -11°C, ali uz prisustvo snežnog pokrivača. Debljina snežnog pokrivača je od 3-5 cm. I ovakav snežni pokrivač u izvesnoj meri štiti useve od negativnog uticaja niskih temperatura.

Na području delovanja PSS Sombor ozima pšenica je posejana na 26300 ha, ozimi ječam na 4510 ha, a uljana repica na 1850 ha.

S obzirom na povoljne uslove u toku jeseni sve ozime kulture su u zimu ušle u optimalnim fazama za prezimljavanje. Pšenica i ječam su uglavnom dobro izbokorile i sada su u fazi mirovanja. Što se tiče uljane repice u zavisnosti od vremena setve (koja je bila razvučena od kraja avgusta do početka oktobra), repica se nalazi u fazi od 4, 6 i 8 pari listova i takođe je u fazi mirovanja.

Bilo bi poželjno da u narednom periodu ne bude većih temperaturnih kolebanja i smene toplih i hladnih perioda. Takođe pogodovalo bi formiranje snežnog pokrivača koji bi se što duže zadržao.

 

Autor: PSS Sombor | Objavljeno: 22. 01. 2021. u kategoriji novosti