Proizvodnja mladog belog luka

U poslednje vreme mladi beli luk dobija svoje tržišno mesto. Ranije je bio usev koji se proizvodio u kućnim uslovima za potrebe porodice. Ali sve češće se viđa mladi beli luk u super marketima i na pijacama. Ima visok sadržaj suve materije, bogat je vitaminom C, eteričnim uljima – pre svega alicinom koji ima visoko fitoncidno i baktericidno dejstvo.

            Beli luk počinje da klija na 3 - 5°C. Za rast i razviće korena optimum je 10°C, a za nadzemnu masu to je 15 - 18°C. Ono što je jako važna karakteristika je visoka otpornost prema niskim temperaturama. Koren podnosi i -25°C dok nadzemni delovi podnose i  - 15°C.

            Beli luk je biljka dugog dana kada formira cenove i grana se. Proizvodnja mladog belog luka  mora se odvijati u vreme kratkog dana a to je jesen – zima, početak proleća. Moze da se gaji u zaštićenom prostoru, u niskim tunelima ili na otvorenom polju uz pokrivanje agrotekstilom.

            Za proizvodnju mladog belog luka koriste se ozime sorte. Čenovi se sade u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište lakim utiskivanjem na rastojanju izmedju redova od 10 cm a uredu gusto, jedan drugog. Preko čenova se naspe sloj zemljista od 3-4 cm i zalije se. Preporučuje se potapanje čenova u toplu vodu od 30°C pre sadnje , jer takvi čenovi brže prorastaju. Takodje preporučuje se i potapanje čenova u rastvor fungicida. Ovo može da se uradi zajedno.

            Sadnja započinje u toku oktobra i sukcesivno se sadi svakih 7 dana u niske tunele do decembra. Treba znati da je za razvoj do tehnološke zrelosti potrebno 50-60 dana. U zaštićenm prostoru luk niče za desetak dana. Danju je poželjno održavati temperature oko 10 - 15°C, a nocu od 5 - 7°C

            Mladi beli luk može da se proizvodi i kao međukultura – sadnja između paprike, paradajza i sl. On se ponaša i kao biljka – prijatelj jer svojim fitoncidnim materijama štiti drugi usev.

            Ukoliko se sprovodi proizvodnja sa upotrebom agrotekstila  sadnja kreće na otvorenom u oktobru. Koristi se od 300-500 gr čenova na m². Agrotekstil se skida u vreme vađenja. Obratiti pažnju na mogućnost pojave gari i izvršiti preventivni tretman. Takođe postoji opasnost od lukove muve te tretirati po potrebi.

            U gustoj sadnji dobija se 350 -  400 biljaka po m², sto je zapravo 70-80 vezica. Vezice se u tankom sloju slažu u gajbe i kao takve se iznose na tržište.

 

Autor: PSS Sombor | Objavljeno: 22. 01. 2021. u kategoriji novosti