Početak žetve u regionu Sombora

Početak je jeseni i na području opština Sombor , Apatin i Odžaci započeti su žetveni radovi. U odnosu na prethodne godine žetva suncokreta je nešto kasnija. Razlog tome je hladno proleće kada su na već zasejanim površinama usevi sporo nicali, ili su poljoprovredni proizvođači odložili setvu okopavina za kraj aprila. Drugi razlog je taj što su u julu i delom u avgustu pale kiše koje su produžile vegetaciju. 

Generalno može da se kaže da su jari usevi ušli u fazu tehnološke zrelosti. Sinteza ulja i proteina je pred samim krajem , takođe i sinteza šećera kod šećerne repe.

Žetva suncokreta je započeta na takozvanom gornjem terenu. Oko 20 % površina je požnjeveno, a prinos je oko 3 t/ha što govori da je suncokret vrlo dobro podneo ovogodišnje loše uslove.

Ranije sorte soje iz grupe 0 i 00 su zrele. Oko 10% površina (od ukupno 22500 ha pod sojom) je požnjeveno, a ostvaren je prinos od 3 t/ha. Soja u regionu Sombora postiže veće prinose, ali ova godina nije bila naklonjena proizvodnji soje i uočljiv je ispodprosečan prinos.

Slično je i sa kukuruzom. Oko 5000 ha je obrano što je ispod 10% od ukupnih 58.000 ha. Za sad ostvaren prinos se kreće oko 7,5 t/ha, što je evidentan pad prinosa u odnosu na prethodnih nekoliko sezona. Ostaje nada da će hibridi iz FAO grupe 500 i  600 ipak dati bolje prinose u odnosu na ranije hibride.

01.09. započeta je i kampanja šećerne repe. Za sada je izvađeno svega oko 5% površina pod šećernom repom od ukupno zasejanih 8.500 ha. Ostvaren je prinos od oko 60 t/ha što govori da je šećerna repa vrlo dobro podnela loše uslove tokom hladnog proleća i sušan period tokom leta. Rano je još govoriti o digestiji, ali prvi izvađen koren pokazuje digestiju oko 16%. Nadamo se da će na radost poljoprivrednih proizvođača do kraja kampanje to biti i više.

Autor: Zoran Boca | Objavljeno: 10. 09. 2021. u kategoriji novosti