Одржан Једанаести семинар ПССС Републике Србије

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), од 10. до 12. децембра 2019. године на Златибору, одржан је 11. Семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије (ПССС), са мотом „Србија се чува лепотом и знањем“.

Seminar

Учесници Семинара били су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Одбора за село -Српске академије наука и уметности, Привредне коморе Србије, Амбасаде Краљевине Холандије, Амбасаде Републике Аустрије, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, представници факултета и института, представници општина и удружења пољопривредних произвођача, Савез винара и виноградара Србије, произвођачи вина из више региона, Савез произвођача ракије Србије, представници туристичких организација и други бројни гости.

Семинар је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Поздравне речи упутили су господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, његова екселенција Gilles Beschoor Plug, амбасадор Краљевине Холандије у Београду, академик проф. др Драган Шкорић, председник Одбора за село, Српске академије наука и уметности, Kristijan Brevenc, аташе за пољопривреду шумарство и заштиту животне средине Амбасаде Републике Аустрије у Београду. Видео записом учеснике семинара поздравио је и Игор Хроватич, председник Мреже саветодавних служби југоисточне Европе.

Овогодишњем Семинару присуствовало је око 280 учесника, које су предавачи кроз пленарна предавања и интерактивне радионице за FADN, ратарство, сточарство, воћарство и заштиту биља упознали са актуелним темама из области саветодавства и пољопривредне струке.

У складу са мотом семинара фокус овогодишњег семинара био је на развоју сеоског туризма са акцентом на винском туризму и потенцијалима његовог даљег развоја и афирмације, а све са циљем стварања услова у руралним подручјима довољно добрим за живот и задржавања сеоског становништва у њима. Присутни су упознати са добрим резултатима али и са грешкама које се праве у развоју сеоског туризма.

Такође, на скупу су представљене теме посвећене значају очувања традиционалних пољопривредних производа и рукотворина, укључујући биљне и анималне производе аутохтоних врста и раса.

Посебна пажња била је посвећена активностима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Сектора за рурални развој у функцији развоја пољопривреде и улогом Пољопривредних саветодавних и стручних служби у 2020. години. Одржан је састанак директора ПССС и састанак Групације за саветодавство, у оквиру којих је анализиран рад ПССС у 2019. години и дате смернице за активности у 2020. години, као и активности Мреже саветодавних служби југоисточне Европе, а коме су присуствовали директори ПССС, представници Министарства пољопривреде, представници ИПН, Управе за земљиште, пољопривредне инспекције и представници Привредне коморе Србије. Такође, одржан је и састанак на тему „Правци развоја производње млека и меса у Републици Србији“, на коме су присуствовали представници Министарства пољопривреде, представници ИПН, представници ПССС задужени за обављање стручних послова у сточарству и Института за сточарство.

Овогодишњи Семинар оплемениле су изложбе вина, традиционалних пољопривредних производа и рукотворина под називом „Традиција и топлина у срцу српског домаћина“ као и поставка изложбе постера на тему „Лепоте Србије – традиција и културно наслеђе у функцији сеоског туризма“. На изложби удружења жена: „Златне нити“ из Врњачке бање, „Базар“ из Новог Пазара и „Ужичанке“ из Ужица представиле су традиционалне рукотворине карактеристичне за подручја из којих долазе.

Autor: PSS Sombor | Objavljeno: 14. 12. 2019. u kategoriji novosti