Održan Dan polja trešnje

Skup je sa uvodnim rečima pozdravio direktor PSS Sombor  Vladimir Sabadoš. On je podsetio da je voćnjak trešnje podignut na parceli koja je u vlasništvu PSS Sombor sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu jos 2012 godine. Te godine zasnovan je 1 ha trešnje sa 3 različite sorte (Cordia, Ferovia i Regina na podloizi Gizela 5), a u narednom periodu sopstvenim sredstvima podignut je još 1,5 ha trešnje sa sortama (Grace Star, Sweet Sareta i Carmen takođe na podlozi Gizela 5). Voćnjak je u funkciji savetodavne službe i do sada je organizovano više dana polja, radionica i sličnih edukativnih događaja. Najbolji dokaz za pozitivne efekte oglednog voćnjaka je više od 40 ha novih zasada trešnje koji su podignuti nakon 2015 godine u regionu koji pokriva PSS Sombor.

Dan polja trešnje je otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš. On se pozitivno osvrnuo na rad PSS Sombor. Ono što je najvažnije za poljoprivredne proizvođače koji se bave voćarstvom je permanentna intencija pokrajinskog sekretarijata da i dalje kroz subvencije snažno podržava razvoj intenzivnih zasada u voćarstvu. Subvencije će i dalje da se odnose na nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, kvalitetnog sadnog materijala i mehanizacije.

Prof.dr Zoran Kesrović je posebno istakao važnost podizanja intenzivnih zasada jer se samo na taj način može povećati dobit po jedinici površine. Istakao je da je pored širenja proizvodnje jabuke, trešnja na drugom mestu po ekspaniziji. Takođe je podvukao da sadašnja proizvodnja od oko 20.000 t trešnje  sa vrlodobrom cenom može da se podigne i do 80.000 t – i da za takvu proizvodnju postoji zainteresovano evropsko tržište. Naši proizvođači su osvojili novu tehnologiju, i zahbaljujući pravilnoj agrotehnici i dobrim agroekološkim uslovima proizvode se plodovi vrhunskog kvaliteta.  Pored opštih smernica profesor je učesnicima objašnjavao  mnoge detelje ove proizvodnje, kao sto su: izbor atraktivnog sortimenta, zaštita od mraza, orezivanje, berba, čuvanje, zaštita od štetočina, i jos mnogo toga.

Skup su uveličali i gosti iz ministarstva poljoprivrede , načelnih odelenja za priznavanje sorti i hibrida Dragan Dedić, profesori sa poljoprivrednog fakulteta prof.dr Jan Boćanski, prof.dr Žarko Ilin, prof.dr Miroslav Malešević, predstavnici lokalne samouprave, udruženja voćara i vinogradara , voćari koji su već podigli zasade trešanja i jos mnogi drugi.

Nakon obilaska oglednog voćnjaka, skup se premestio na proizvodni zasad trešnje  ZZ Agrodunava, gde je podignuto 20 ha ove voćne vrste. U toku je izgradnja moderne hladnjače, a domaćini su uz zakusku priredili i degustaciju ranih sorti trešnje i proizvoda od trešnje kao sto su kompot, sok, slatko i td.

Autor: Zoran Boca | Objavljeno: 11. 06. 2021. u kategoriji novosti