Kako proizvesti mladi krompir

Mladi krompir spada u atraktivno sezonsko povrće i uz pravovremen plasman na tržište obećava dobru zaradu.

                S obzirom da je krompir biljka umerenog klimata nadzemni deo biljke može da podnese mrazeve od -1°C do -1,5°C. Niže temeprature od ovih, posebno u dužem vremenskom intervalu izazivaju nepovratna oštećenja nadzemnog dela biljke. Stablo se može nanovo pojaviti iz neklijalih okaca, ali tada za tržište prispeva kasnije i do 10 dana. Ukoliko bi mraz nastupio kada je vegetativna nadzemna masa razvijenija tada su velike štete jer nema više mogućnosti za regeneraciju.

U tom smislu za uspešnu proizvodnju mladog krompira koji ranije stiže na tržište savetuje se proizvodnja u zaštićenom prostoru, korišćenje malča, prekrivanje perforiranom folijom, agrotekstilom, upotreba niskih tunela. Sve u zavisnosti od vremena plasmana, tržišnosti robe i isplativosti. U poslednje vreme upotreba agrotekstila se pokazala kao najekonomičnija ili nastiranje malčom.

                Klijanje krtola počinje već pri temperaturama od 4-5°C, ali biološki minimum za nicanje je zapravo od 7-10°C, dok bi biološki optimum bio 20°C. U našim uslovima najčešće su te temperature oko 10°C i tada je potrebno tridesetak dana da biljke izniknu. Ako je izvršena sadnja naklijalih krtola,  nicanje biljaka je brže za 6-10 dana. Optimalan opseg za razvoj nadzemnog dela biljke i formiranje i rast krtola je od 16 do 19°C. Reativna vlažnost vazduha je povljna ako se kreće od 75-80%.

                Predusev za mladi krompir može da bude leguminoza ili strnina, a u zatvorenom prostoru uspešna je proizvodnja iza zelene salate.

                U pogledu zemljišta krompir dosta dobro uspeva na različitim tipovima zemljišta, ali važna je aeriranost zemljišta i dobra priprema, da bi se koren dobro razvio i da mogu da se formiraju krtole. Teška i sabijena zemljišta kao loša obrada ne dolaze u obzir. Osnovna obrada treba da bude duboko oranje. Sa predsetvenom obradom treba početi čim uslovi to dozvole (na otvorenom polju gde će se koristiti agrotekstil), u našim uslovima to je kraj februara ili početak marta.

                Đubrenju ove kulture treba posvetiti posebnu pažnju. Naime, moguća je prozvodnja klasičnim načinom đubrenja, kada se NPK đubriva unose u jesen pred osnovnu obradu. Ali sa obzirom da je proizvodnja mladog krompira intenzivna proizvodnja, preporuka je da se koriste vodotopiva đubriva kroz sistem za navodnjavanje. Na taj način mlad krompir će u svakom momentu imati dovoljne količine vode i hraniva i tada se može očekivati visok prinos i dobar kvalitet. Uz makroelemente ovakva đubriva sadrže i kompleks mikroelemenata što doprinosi dobroj kondiciji i boljem zdravstvenom stanju biljaka.

                Stabilne i visoke prinose očekujemo od sorti koje daju 12-15 krtola po kućici, u toku vegetacije od 60-70 dana. U našim uslovima važno je birati rane sorte.  Takođe treba uvažiti i zahteve tržišta u pogledu izbora boje pokožice.  U našim krajevima popularnija je crvena boja pokožice, dok se na zapadu traži bela boja pokožice. Sadni materijal treba da bude zdrav. Dobro je uraditi naklijavanje krtola. Ova mera se izvodi u prostorijama gde se može obezbediti temperatura za naklijavanje od 8-10°C. Visoke temperature naklijavanja od 20 i vise °C smanjuju konačan prinos pa to ne treba raditi na taj način. Pored toga prostorija treba da bude svetla, ali ne da direktna sunčeva svetlost pada na krtole. Naklijavanje se vrši u gajbicama, folijama i sl. Rane sorte se naklijavaju 30-35 dana a kasne 45-60 dana. Sadnjom naklijalih krtola dobija dobija se gotov proizvod 7-10 dana ranije u odnosu na klasičnu sadnju.

                Sadnja se obavlja na 60-70 cm izmedju redova i 25-30 cm u redu u zavisnosti od ranostasnosti sorti. Navodnjavanje je redova agrotehnička mera i treba navodnjavati tako da se održava vlažnost zemljišta na nivou 75-80% PVK.

                Malč ili agrotkestil se uklanjaju tek kada smo sigurni da je prošla opasnost d kasnih prolećnih mrazeva, kalendarski to je kraj aprila. Vreme vađenja mladog krompira zavisi od tržišta i ekonomske procene momenta vađenja. U agronomskom pogledu vađenje treba početi kada svaka kućica  ima najmanje 300 gr krtola. Kasnije vađenje daje veći prinos, ali u to vreme opada cena, što treba imati u vidu.  Uz prinos po kućici od 300 do 800 gr dobija se prinos od 12 – 32 t/ha.

Autor: PSS Sombor | Objavljeno: 18. 02. 2021. u kategoriji novosti